Brzoskwinie w sosie z amarantusa

Amarantus – skąd się wziął?

Amarantus znany był już rdzennym mieszkańcom Północnej Ameryki jeszcze na długo przed odkryciem tego kontynentu przez Krzysztofa Kolumba. Już 4 tys. lat temu amarantus był uprawiany przez Majów. Wraz z wyprawą Kolumba nasiona amarantusa trafiły również do Europy, przez długi czas jednak roślina ta była niedoceniana.

Ponowne odkrycie amarantusa nastąpiło w XXI wieku. Uznano wówczas, że zboże to ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Jego wartość odżywcza znacznie przewyższa inne ziarna – pszenicę, jęczmień i żyto.

Niepozorny wygląd a właściwości zdrowotne.

Nasiona amarantusa mają niepozorny wygląd, jednak są skarbnicą witamin i aminokwasów, to również źródło dobrze przyswajalnego białka. Nie zawierają glutenu, co jest szczególnie ważne w przypadku alergików.
Dania z dodatkiem amarantusa zalecane są również dla diabetyków – amarantus ma bowiem niski indeks glikemiczny i zawiera cukry złożone, nie podnoszą one gwałtownie poziomu cukru we krwi.

Nasiona amarantusa wspomagają również odchudzanie, a potrawy z ich dodatkiem są sycące i zawierają niewiele kalorii. Amarantus ma też w swoim składzie sporo błonnika, co poprawia trawienie oraz przyspiesza przemianę materii. Amarantus poprawia również pracę jelit, dlatego zalecany jest dla osób z problemami ze strony układu pokarmowego.

Nasiona amarantusa to również bardzo dobre źródło wapnia, magnezu, a także witamin z grupy B. Zaleca się dodawanie go do potraw osobom zestresowanym, przemęczonym, z problemami z pamięcią oraz koncentracją. Z tego również względu amarantus to świetny wybór dla dzieci w okresie szkolnym.

Przepisy na desery z amaranusem

BRZOSKWINIE W SOSIE Z AMARANTUSA

Składniki:

  • 4 połówki brzoskwiń z syropu
  • 1/4szklanki amarantusa
  • 1/2 syropu od brzoskwiń
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 łyżeczka miodu do smaku
  • szczypta kurkumy
  • miód do smaku.

Wykonanie:

  1. Zmieszać syrop ze śmietanką i zagotować z odrobiną kurkumy i miodem.
  2. Wsypać amarantus i gotować na małym gazie do miękkości – ok. 10 minut .
  3. Odcedzić z resztek płynu, dodać odrobinę miodu do smaku, ostudzić.
  4. Napełnić 2 połówki brzoskwiń, a pozostałe brzoskwinie pokroić w kostkę i obłożyć napełnione połówki.
  5.  Schłodzić w lodówce.

AMARANTUS Z OWOCAMI NA SŁODKO

Składniki na porcję dla jednej osoby:

  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 1 kiwi
  • odrobina kakao
  • mały jogurt naturalny.

Wykonanie:

Owoce obieramy ze skórki i kroimy w plastry, a następnie w pucharku lub wysokiej szklance należy układać je warstwami na przemian z jogurtem i amarantusem. Na sam koniec całość należy posypać kakao. Kiwi możemy zastąpić innymi owocami, jeżeli te nie do końca przypadają nam do gustu.