Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

Azjatycka potrawka z kurczaka na każda kieszeń

Jako że lubię bardzo eksperymenty w kuchni i robię różne ciekawe misz masz w garach, tak powstała oto mała potrawka, ala chińczyk 😉

Co potrzeba

  • 3 Papryki nie duże kolorowe
  • 2 cebule średnie
  • 2 duże marchwie
  • 4 filety z ćwiartek kurczaka (trybowane udka)
  •  Kiełki fasoli mun słoiczek
  •  Pędy Bambusa
  •  papryka czuszka (chili) świeża
  •  czosnek
  •  1,1/2 szklanki ryżu
  •  około 200ml wina ryżowego (ja mam własnej roboty)
  •  sól, pieprz, anyżek gwiazdkowy, kostka bulionu, 3 łyżki mąki ziemniaczanej.

Jak to robimy

Najpierw oddzielamy od kości mięso ćwiartek z kurczaka. 

Kroimy w cienkie kawałki i smażymy dodając odrobinę czosnku i anyżku

po usmażeniu przenosimy kurczaka zostawiając olej na patelni do drugiego garnka (jeśli mamy wok-a to odkładamy go na ścianki wyżej)

smażymy dalej dodając

Dodajemy marchewkę i smażymy

Smażymy kolejno od najtwardszych warzyw do najmiększych na końcu kiełki fasoli mun i pędy bambusa.

odcedzamy marchew i dodajemy do kurczaka

kolejna jest cebula znów dodajemy czosnek,anyżek

i znów po przesmażeniu dodajemy do garnka z kurczakiem i marchewką 🙂 pora na paprykę

i znów do gara 🙂

Wrzucamy na patelnie kolejną część czosnku,anyżku i dodajemy kiełku fasoli mun

i wrzucamy do garnka dodajemy ostatnia porcję czosnku i anyżu oraz pędy bambusa

wszystkie składniki w garze

Uwaga przy smażeniu tej potrawki strasznie się brudzi kuchenka i pryska dlatego polecam wok-a bo potem jest dużo sprzątania co zapewne zauważą co poniektórzy.

Dodajemy rozpuszczony bulion, to co nam zostało po odcedzeniu fasolki mun i pędów oraz wlewamy rozrobiona wodę z mąka ziemniaczaną

Powstanie nam pyszna potrawka do której gotujemy ryż.

podajemy z ryżem

Na koniec trochę uwag ja z racji braku środków użyłem do potrawki sosu chili słodko-kwaśnego oraz oleju kujawskiego, powinien być olej arachidowy i odrobina sezamowego. Powinno sie dodać paprykę chili której nie dostałem więc zamiennie użyłem japońskiego pieprzy shicimi togarashi. Brakuje tu także grzybów mun o których zapomniałem. 🙂

Koszt całej potrawki to około 30 zł porcja jest dla około 5 osób więc cena na jednego człowieka wynosi 6zł co jest niewielka kwota. U Wietnamczyka podobna potrawka kosztuje około 17 zł za porcje

Pozdrawiam i smacznego

DJ Gotuje

Przeczytaj inne:
http://youtu.be/oYcLk89DREc Kwicoł to był twardziel i smakosz ;)

http://youtu.be/oYcLk89DREc Kwicoł to był twardziel i smakosz ;)

Konfitura z arbuza

Wakacje w pełni, a co się z tym wiąże i sezon na arbuzy. Aby zatrzymać smak arbuza na jesień, proponuje...

Zamknij