Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

Święta święta i po świętach czyli BIGOS ;)

Najsmaczniejsza kuchnia i najciekawsze potrawy mają genezę w swojej prostocie. Pochodzenie potraw też jest bardzo ciekawe i historia ich powstania. Bigos jest typową potrawą, która powstała z biedy. Bigos w barach zwykle jest pogardliwie nazywany przeglądem tygodnia, ale tak naprawdę jest to potrawa która może być szlachetną, wszystko zależy od tego jakich składników użyjemy. Już nasz wieszcz Adam Mickiewicz w swojej epopei pisanej wierszem Pan Tadeusz pisał

W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną.

Co potrzeba do bigosu to zależy kto co lubi. Można użyć polędwic, szynek, i innych mięsiw czyli bigos staropolski, lub kiełbasy, boczku, słoniny.

A więc Bigos

  • około 3 kg kapusty kiszonej
  • około 1/2 główki kapusty białej lub więcej od tego zależy czy jest bigos słodszy lub kwaśniejszy
  • 3-4  marchewki gotowanej
  • 3/4 dużego selera gotowanego
  • 2 pietruszki korzeń gotowane
  • mięsa różnego rodzaju gotowanego, smażonego
  • grzyby około 30 g
  • 2 duże główki cebuli
  • suszone śliwki około 200g
  • koncentrat pomidorowy około 150ml
  • sól, pieprz,kminek zmielony około łyżeczki
  • cukier 3 kopiaste łyżki
  • bulion około 6 kostek
  • około 6-8 ziaren ziela angielskiego
  • około 7-9 liści laurowych
  • skórki ze słoniny,boczku

Tak wyglądają składniki ale tak naprawdę podstawą bigosu jest kapusta, mięso, oraz nasza wyobraźnia.

Bigos po mojemu

Odcedzamy wodę z kapusty kiszonej ale nie wylewamy jej jest wiele zastosowań dla niej podanych np w moim blogu. Siekamy kapustę na drobno

wrzucamy ją do garnka po posiekaniu całej kapusty

płuczemy raz kapustę i odcedzamy. Dodajemy przyprawy

wywar w którym gotowaliśmy warzywa łączymy z wywarem po grzybach i dodajemy do bigosu

Dodajemy posiekane grzyby,liście laurowe, ziele angielskie, skóry ze słoniny i boczku. Zagotowujemy kapustę ale delikatnie aby nie rozgotować.Osobno gotujemy biała poszatkowana kapustę

przygotowane składniki dodajemy do gotującej się kapusty.

siekamy śliwki

Przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z mięsem lub wędliną i dodajemy do gara

Wszystkie składniki mieszamy w wielkim garze ^^ 🙂 dodając koncentrat pomidorowy.

Smacznego

Bigos wbrew pozorom nie jest łatwą potrawą, ale dającą wyzwanie gotującemu, a jak się robi go z sercem to oddaje nam to pełnią smaku.

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje

Przeczytaj inne:
Konkurs Wielkanocny

Święta Wielkanocne kojarzą mi się od lat z barszczem białym lub żurem. Ten wpis nie jest o jedzeniu. Mamy dla...

Żurek i wszystko jasne!

Jest piątek, tygodnia koniec i początek, tak śpiewał Liroy jak mnie RAM nie myli. Czyli idziemy na imprezę, a na...

Zamknij