Brzoskwinie w sosie z amarantusa

Brzoskwinie w sosie z amarantusa

Amarantus jest uważany za pradawne zboże i towarzyszy człowiekowi od dawna. Dlaczego sie tym zainteresowałem? Pyskówka przeglądała internet i znalazła ciekawy przepis, po tym jak znajomy przypomniał jej  o istnieniu takiej rośliny. O amarantusie i jego zastosowaniu przeczytacie pewnie wkrótce na jej osobistym blogu http://pyskowka.djgotuje.pl/

Ja przechodzę do przepisu.

Co potrzebujemy:

  • 4 połówki twardych brzoskwini oraz jedną całą
  • 1/4 szklanki amarantusa
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka miodu
  • Szczypta kurkumy

Jak to przygotowujemy:

Obieramy dwie brzoskwinie i przekrawamy na pół wyjmując ze środka pestkę, dodatkową brzoskwinie rozdrabniamy w blenderze. Otrzymujemy 4 połówki oraz zmiksowaną brzoskwinię.

Brzoskwinie przed ugotowaniem ważymy i dodajemy 1/2 wagi brzoskwiń cukru plus 1/2 szklanki wody. Umieszczamy brzoskwinie w garnku i gotujemy je.

Po ugotowaniu odsączamy brzoskwinie od syropu, syropu nie wylewamy.

Syrop łączymy ze śmietaną i dodajemy kurkumę, zagotowujemy.

Po zagotowaniu dodajemy do wrzącego wywaru amarantus i gotujemy około 10 min. Odcedzamy z resztek płynu. Studzimy i napełniamy brzoskwinie.

Po schłodzeniu podajemy ze śmietaną.

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje

 



Przeczytaj inne:
Q-Sushi, czyli najlepsze sushi w okolicy Nowego Sącza

To był pochmurny dzień 13 maja 2014 roku, niezbyt udany do pewnego momentu. Przemierzając bez celu ulice Sącza, przypomniałem sobie,...

Zapiekanka makaronowa

Wczoraj wrzuciłem za dużo makaronu do garnka, miałem ochotę na klasyczny makaron z serem białym. Nie chciałem, aby się zmarnowało,...

Zamknij