Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

Burger Onion Rings – czyli nie co inne krążki cebulowe

Siedziałem sobie ostatnio na FB i u znajomego wpadł mi w ręce filmik o tym jak zrobić krążki cebulowe z nadzieniem mięsnym. Zanabyłem więc droga kupna potrzebne składniki i ruszyłem do dzieła. Zapraszam po przepis…

Jak już wspomniałem przepis powstał na prawdziwym spontanie. Został już przeze mnie powtórzony i pierwsze nie dociągnięcia poprawione.

Co nam będzie potrzebne:

20161005_154439

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 3 duże cebule
  • 100 g sera żółtego najlepiej typu chedar
  • 3 jajka
  • 100 g mąki
  • 150 g bułki tartej (ja użyłem panko)
  • mały jogurt typu greckiego
  • sos typu tabasco
  • przyprawy (sół, pieprz, czubrica zielona i czerwona)
  • ocet ziołowy (ja użyłem miętowego)

Jak robimy:

Wrzucamy mięso do miski i doprawiamy je. dokładnie mieszając. Dodajemy jajko i mieszamy. To samo robimy z octem

20161005_160447

odstawiamy na chwilę do lodówki by nam się przegryzło z przyprawami, a my się zabieramy za cebulę. Kroimy ją grube okręgi bo zewnętrzne warstwy będą robiły nam za foremkę.

20161005_160453

rozkładamy sobie nasze krążki cebulowe i kroimy ser w kostki, które będziemy umieszczać w mięsie. Wyjmujemy nasze mięso i zaczynamy wypychać środek cebuli.

20161005_161101

jak już wypełnimy dokładamy ser do środka i przykrywamy mięsem, tak by zakryło ser i uniemożliwiło jego wypłynięcie.

20161005_161936

obtaczamy w mące

20161005_161715

potem w jajku i bułce tartej, po czym powtarzamy czynność znów w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane wrzucamy na gorący głęboki tłuszcz. Podczas kiedy nasze Burger Onion Rings będą się smażyły my przygotowujemy sobie dip.

W tym celu do miseczki przekładamy zawartość jogurtu, dodajemy sosu ostrego (może być tabasco ja użyłem sosu piri piri z biedronki) oraz czubricy zielonej.

20161005_160443

Ok nasze burger onion rings doszły więc możemy je wykładać na talerz ja w między czasie jeszcze sobie usmażyłem pieczarki, które zalegały mi w lodówce i przyszła na nie pora.

20161005_163449

Teraz kilka słów na koniec za pierwszym razem nie wyszły mi jak powinny, czasem się zdarza. Niestety zdjęcie kiepskiej jakości, gdyż awaria karty pozbawiła mnie lepszej. Nie polecam mięsa mielonego z Sokołowa, to ono popsuło głównie smak. Drugą przyczyną porażki było stare panko popsuło ono nie tylko smak ale i olej który nadał się już tylko do wyrzucenia.

Produkty na burger onion rings kosztowały mnie w sumie 14 zł co daje 7 zł na osobę więc nie jest to drogie danie. Uwaga jest bardzo sycące. Pamiętajcie, że ser i mięso tutaj dają naprawdę dużo w smaku. Polecam jako odskocznię od tradycyjnych dań w kuchni.

20161005_163548

Smacznego i zapraszam ponownie
Stanisław | Dobre Jedzenie Gotuje

Przeczytaj inne:
Przedsmak tego co się ukaże dziś na blogu

Przedsmak tego co się ukaże dziś na blogu

Chłopskie Jadło w Głogoczowie

Kiedyś jadąc Zakopianką z Krakowa do Zakopanego było wielkim rozczarowaniem nie skosztować kultowej kuchni w Chłopskim Jadle. Było bo niestety...

Zamknij