Chleb po naszemu

Chleb po naszemu

Jakość chleba w sklepach z roku na rok coraz bardziej spada. Robi się coś, co można nazwać wyrobem pieczywopodobnym. Postanowiliśmy z Pyskówką upiec w domu sami. Jest to nasza autorska receptura na bazie różnych przepisów. Wyszedł nam ciemny żytni chleb.

Zapraszamy po przepis…

Jak już wstępnie informowaliśmy na naszych fanpage’ach upiekliśmy pierwszy raz w życiu chleb. Możemy być z siebie dumni. Wyszedł bardzo smaczny i apetycznie się prezentował na naszych stołach w święta. W sumie upiekliśmy dwa bochenki i do dziś od świąt go jemy. Nic a nic nie spleśniało, nie zeschło się, nie wykruszyło i smakuje wspaniale. Jak byłem mniejszy, mój ojciec jeździł często na Śląsk i przywoził co sobotę dwa bochenki chleba, ogromne bochny, które starczały na cały tydzień. Mieszkaliśmy wtedy w Krakowie, a tata jeździł do pracy na Śląsk. Przywoził także bułki zwane przez Ślązaków żymły. Ach, co za wspaniałe wspomnienia kulinarne, ale nie tylko do dziś można tam kupić prawdziwy chleb na zakwasie. W Polsce powstało wiele piekarni, które jak fabryki robią chleb taśmowo, niektóre w milionach sztuk miesięcznie. Chleb ten nie wytrzymuje nawet 3 dni, potem atakuje jak szynka z hipermarketu z pianą na pysku.

Z tęsknoty za dobrym chlebem powstał ten przepis.

IMG_5880

Co nam będzie potrzebne:

  • Mąka żytnia razowa typ 2000 1/2 kg
  • Mąka pszenna chlebowa typ 750 1/2 kg
  • Drożdże 100 g
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżka cukru
  • Szklanka mleka
  • 3/4 l wody

Zamiast 1/2 kg mąki żytniej możemy dać 300 żytniej i

  • Mąka orkiszowa 200g

IMG_5882

 

Jak to robimy:

Wsypujemy mąkę do dużego garnka/naczynia i dodajemy sól.

IMG_5886

 

Podgrzewamy mleko, aby było ciepłe. Jak osiągnie wyższą temperaturę około 30-40 C dodajemy drożdże i cukier.

IMG_5887

 

Po rozpuszczeniu drożdży odstawiamy na bok w ciepłym miejscu, aby zaczęły pracować.

IMG_5888

 

Po krótkim czasie (około 15 minut, może mniej, w zależności od warunków cieplnych i drożdży) nasze mleko się spieni.

IMG_5889

 

Spienione mleko z drożdżami wlewamy do mąki.IMG_5892

Zaczynamy zagniatanie ciasta. Podczas wyrabiania dodajemy wodę. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia.

IMG_5896

 

Zagniecione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy.

IMG_5897

 

Jak już nasze ciasto wyrośnie mieszamy je i ponownie odstawiamy, aby wyrosło.

IMG_5899

 

Za trzecim razem należy wyrobić i przenieść do naczynia, w którym będziemy wypiekać nasz chleb. Uprzednio naczynie smarujemy warstwą tłuszczu, aby nie przywarło. Odstawiamy do wyrośnięcia, jednocześnie rozgrzewając piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 40 min. Co jakiś czas przyglądamy się, czy nasz chleb nie przypala się. Po 20 minutach można zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i wydłużyć czas pieczenia z 40 do 45-50 minut.

IMG_5910

Po wypieczeniu nasz bochenek jeszcze gorący smarujemy pędzelkiem cieniutką warstewką białka, które nada połysk naszemu chlebowi.

Oto gotowy chlebek:

IMG_5853 IMG_5858

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozdrawiam i smacznego

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Stek, Burgery czy knajpa góralska?

Podczas mojego pobytu w stolicy Tatr Zakopanym spożyłem burgera w Czikago tutaj recenzja. Nawet mi smakował i rozochocił mnie więc...

witam cie stasiu tu basia mam pytanie chce zrobic mieso mielone na ostro ale przypraw ktore uzywa nie daja tego efektu jaki sa najleepsze

Czubrica czerwona jak i pieprz cayenne ale z pieprzem trzeba uważać bardzo, ewentualnie sos tabasco podczas mieszania dołożyć. Z przyprawami...

Zamknij