“Chleba naszego powszedniego….”

“Chleba naszego powszedniego….”

Niektóre tematy są tak wielowątkowe, że aby je ogarnąć, trzeba napisać  tzw. wywiad rzekę. Przeważył nad wszystkim innym chleb. Jak to jest, żeby taki powstał? 

Chleb Powszedni.

O który modli się sporo ludzi, żeby był codziennie. To chyba najważniejsza modlitwa chrześcijaństwa zawiera słowa “…chleba naszego powszedniego daj nam Panie….” Plotka głosi, że dwaj biznesmeni amerykańscy chcieli zmienić tekst tej modlitwy na “…coca-coli daj nam Panie…” Papież się nie zgodził. Wychodząc z audiencji, jeden do drugiego mówi: “ciekawi mnie ile ci piekarze zapłacili”.

Od zasiania zboża poprzez zrobienie mąki, produkcję drożdży, wyrobieniem ciasta po wypiekanie pracuje nad tym, codziennie, miliony ludzi. Jest to najbardziej zespołowa praca na świecie, niech się schowają inne korporacje w mysią norę przed tą wielką grupą ludzi połączoną jednym celem: zrobieniem chleba. To jest nieprawdopodobne też, że większość ludzi jedzących codziennie chleb nie wie, jak powstaje i jakie zjawiska rządzą, kiedy się go robi. Spróbuję ogarnąć temat w jakąś całość, a czytający to, niech potem się zaduma nad tym jakie to skomplikowane i……jakie to piękne.

Wypiekanie chleba szacuje się na około 10 000 lat. Wszystko zaczęło się od tego, że człowiek dostrzegł, iż nasiona traw dają się rozdrobnić, a to, co z tego powstaje po dolaniu wody i wrzuceniu do ognia daje coś smacznego i odżywiającego, potem wszystko potoczyło się dalej. Zaczęto te trawy hodować, wymyślać narzędzia do rozdrabniania ziarna, to jest ciekawe, jak długo ludzkość używała najprostszego młyna, czyli żaren, dawno już rozwinął się sposób hodowania zboża (zboże pochodzi od traw) a sposób rozdrabniania ciągle pozostawał taki sam, czyli dwa trące się kamienie a między nimi ziarno. Nie mam pojęcia, w którym momencie dołączono drożdże. Sądzę, że najpierw sobie działały na dziko.

Wszystkim, którzy o tym nie wiedzą, pragnę w tym momencie powiedzieć, że chleb składa się tylko z trzech składników:

  • mąki,
  • wody,
  • drożdży.

W pieczywie nie ma jaj! Kiedy są dodawane jaja, to już jest inny produkt. Dlatego będę omawiać zboża i drożdże oraz inne sprawy dotyczące chleba a jaja będą kiedy indziej. Również wodę postanowiłam zamknąć w osobnym omawianiu, bo na to zasługuje.
Pierwsze pieczywo przypominało placuszki podobne do żydowskiej ” macy “a po polsku to ” podpłomyki “. Coś takiego można i dziś jadać to po prostu ciasto (mąka z wodą o gęstości śmietany można dodać szczyptę soli, a nawet cukru, klasyczne są bez), lane bezpośrednio na blachę rozgrzanego pieca.

“Samun” to arabski chleb, który chyba najbardziej przypomina ten, który jadł Pan Jezus. Jestem zafascynowana widokiem pieców chlebowych, tych dawniejszych, ale widok pieca do samuna nigdy mi z wyobraźni nie zeszedł. Widziałam go w maleńkiej miejscowości w Iraku, na Pustyni Arabskiej  Szuger-Szuk (mocno spolszczone).  Jest to budowla z gliny przypominająca polskie kopce kartoflane na zewnątrz, posiada otwór wielkości koła od wozu, przez który piekarz zgrabnym ruchem wkłada placek do upieczenia, przyklejając go na wewnętrzną ścianę pieca. W środku panuje potrzebna temperatura, ponieważ na samym dole jest żar, który ogrzewa cały piec. Kiedy placek jest gotowy, piekarz go ręcznie wyciąga, zanim odpadnie. Ten piec był na powietrzu (choć można by powiedzieć, że powietrze tamtejsze gorące to jednak piec był bardziej), ale w Bagdadzie takie piece stały sobie w pomieszczeniach wykafelkowanych jak nasze piekarnie. Tego chleba nikt nie traktuje nożem jak w naszym pojęciu, raczej przełamuje się go rękami do posiłku, nawet gdy jest do środka wkładany kebab. Tak więc mogę powiedzieć, że z nie jednego pieca chleb jadałam.

Ciekawym chlebem jest bardzo pumpernikiel, to chleb, można powiedzieć specjalnego zadania, niezwykle wartościowy i pewnie go opiszę później.

Pozdrawiam
Psyakówka



Przeczytaj inne:
Od dziś mamy skrócony adres i własną domene

TAK TAK TAK Od dzis nasz serwis zaczyna dorastać. Mamy własną domenę DJGOTUJE.PL Tak więc wklejajcie udostępniajcie jeśli wam sie...

Zapowiadany wpis na blogu Pyskówka polecam bardzo ciekawy i edukacyjny

Ludzie!Nie mam czasu bo właśnie zaczął się czas intensywnej pracy nad ziołami,no bo właśnie sobie kwitną i to jeden za...

Zamknij