Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

Deser Złote Gruszki „Midasa”

Owoc gruszki jest jednym z tych, którymi mogę się zajadać cały rok. Owoc gruszy doskonale nadaje się do różnych ciast,sałatek owocowych, jako dodatek do mięs i wiele innych zastosowań. Ja chciałbym zaprezentować Wam drodzy czytelnicy doskonałe połączenie owoców, nabiału i orzeszków. Połączenie to sprawia, że podany deser jest doskonałym zakończeniem wytwornej kolacji. Deser jest pracochłonny i każdy kto ma odrobinę zacięcia do gotowania będzie w stanie go wykonać. No to co, Chcecie sie pewnie dowiedzieć co nam jest potrzebne.

  • 6 twardych gruszek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki szafranu w proszku
  • 6 pręcików szafranu
  • 500 g sera śmietankowego (np wieluński) lub mascarpone
  • 200 g pistacji
  • 200 ml śmietany UHT 36%
  • laska wanilii
  • 4 pomarańcze
  • 1l dobrej jakości soku pomarańczowego SOKU 100% NIE Nektaru, czy innego napoju.

Krótki historia mitu o Midasie

Mit opisuje, jak Midas poratował zabłąkanego Sylena z orszaku Dionizosa zmierzającego do Indii. W nagrodę Dionizos obiecał spełnić jedno życzenie króla. Władca poprosił, aby każda rzecz, której dotknie, zamieniała się w złoto. Szybko jednak Midas zorientował się, że grozi mu śmierć głodowa ? chleb i wino również zamieniało się w złoto. Przerażony wybłagał od Dionizosa utratę daru, musiał tylko umyć głowę i dłonie w wodach rzeki Paktol, która od tej pory stała się złotonośna.

Skąd sie wzięła nazwa deseru, a to stąd, że gruszki po całej obróbce nabieraj złotawego koloru, a bogactwo smaków, które zawiera się w tym deserze nawiązuje do daru jaki otrzymał mityczny Midas

Jak je zrobić:

Gruszki dokładnie obieramy i wydrążamy je od spodu tak aby usunąć gniazda pestek, tak do połowy owoca, zostawiamy ogonki. Przygotowujemy odpowiedni garnek i układamy w nim nasze gruszki. Zalewamy sokiem z wyciśniętych świeżych pomarańczy. Dolewamy soku z kartonu -> dolewamy tyle,ile potrzeba aby owoce były zakryte!!!!Do soku dodajemy 1/2 szklanki cukru, dodajemy szafran i laskę waniliową -> laskę waniliową rozcinamy i wyłuskujemy nasionka. Do roztworu wrzucić pustą laskę a nasionka dodajemy do serka. Gruszki w soku zagotować na tyle aby były półtwarde -> nie doprowadzać do tego aby się nie rozlatywały. Zostawiamy na noc w roztworze!!!! Następnego dnia wyjąć gruszki, odsączyć. Roztworu nie wylewamy będzie nam potrzebny do sosu którym polejemy gruszkę. Po odsączeniu gruszek nadziewamy serkiem w środku. Możemy przekroić w pół i położyć łyżeczkę nadzienia i przykryć odkrojoną piętką z ogonkiem. Posypujemy utłuczonymi pistacjami,obok robimy “różę” z bitej śmietany a całość polać sosem pomarańczowym. Przyozdobić laską wanilii 🙂

Nadzienie:

1/2 szklanki cukru zmieszać z serkiem wraz z posiekanymi pistacjami. Pistacje wcześniej prażymy w piekarniku około 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza połowa służy nam do nadzienia a druga do posypki na wierzchu. Do serka dodajemy ziarenka wanilii i bitą śmietanę dokładnie mieszamy.

Gruszka po całonocnej kąpieli w roztworze robi się złotawa i całkowicie nasiąka szafranem

Sos do polania:

Odlewamy około 1,5 szklanki roztworu. Odparowujemy dość duża ilość roztworu tak aby zrobił się syrop. Dokładamy 2 łyżki cukru i łyżkę masła. Resztę soku możemy użyć do zrobienia np. oranżady.

Pozdrawiam i życzę Smacznego oraz wiele dobrej zabawy przy gotowaniu

DJ Gotuje

Przeczytaj inne:
Czas na klasykę – fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to typowe polskie danie, mimo swej mylącej nazwy wskazującej korzenie francuskie. Co ciekawe, nie pochodzi ona z...

Skrzydełka na ostro w miodzie – czyli za co kochamy Amerykę

Amerykanie to prosty i nieskomplikowany naród dzięki nim mamy McDonalds'a, KFC i inne świństwa ;) ale i takie delicje jak...

Zamknij