Dziś także co nie co o kapuście będzie

Dziś także co nie co o kapuście będzie

Kwaśnica to zupa na bazie wody z kapusty kiszonej z ziemniakami i żeberkiem. Istnieje kilka wariantów zrobić ale łatwo jest z kwaśnicy zrobić kapuśniak.

Wzorcową kwaśnicę podawano kiedyś na Jaworkach w barze mojego dobrego znajomego Zenka w Chacie Homole, a wyglądała ona tak:

W weekend zrobiłem sobie moją wariację, choć wielokrotnie próbowałem skopiować przepis i zrobić podobną kwaśnicę, nic jej nie przebije, ale może wam się uda. Podaję przepis.

  • Około 1 litra kwaśnej wody z kapusty kiszonej
  • Około 600 g kości na wywar
  • Włoszczyznę do wywaru
  • Pół cebuli
  • Około 1 kg ziemniaków
  • Około 5-10g suszonych grzybów szlachetnych
  • Około 500g wędzonego żeberka

Do garnka wkładamy kości i zalewamy około 2 litrami wody, dolewamy wody z kapusty kiszonej, włoszczyznę, dodajemy grzyby i gotujemy jak klasyczny rosół. Przypalamy na ogniu połówkę cebuli, która ma za zadanie wyklarowanie nam wywaru po jej dodaniu. Gotujemy na wolnym ogniu. Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Przed podaniem z wywaru usuwamy wszystkie kości, włoszczyznę, grzyby, cebulę. Po prostu odcedzamy wywar, przed podaniem do niego wędzone żeberka, aby zagrzały się i oddały swój aromat. Nakładamy do miseczki ziemniaki, wlewamy wywar i kładziemy jedno lub więcej żeberek na wierzch.

Jeśli nie mamy dostępu do wędzonych żeberek, to zamiast kości wywar gotujemy na żeberkach surowych. Moje wersje kwaśnicy są podobne, ale jak zawsze ja eksperymentuję w kuchni ;).

Albo inna wersja mojej kwaśnicy, tym razem żeberka smażone były z cebulką i papryką.Wystąpił błąd w sztuce, który spowodował, że papryka i tłuszcz ze smażenia zdominował smak zupy, przez co była niesmaczna.

A co zrobić z kapustą, która nam pozostała? Otóż zrobimy sobie wyśmienite danie.

Kapusta z żeberkami

Do przygotowania będzie nam potrzebne:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule średniej wielkości
  • Olej
  • Żeberka surowe lub wędzone
  • Pół kostki masła i mąki do zasmażki
  • Sól, pieprz, kminek

Przygotowanie: odcedzamy nadmiar wody z kapusty, który używamy do kwaśnicy, nic się nam nie marnuje. Zaczynamy od poszatkowania drobniej kapusty i wrzucamy ją do garnka, gdzie zaczynamy powoli ja gotować. Kroimy żeberka w paski, zaczynamy smażyć je na patelni z cebulą pokrojona w kostkę lub w pióra. Dodajemy do nich sól, pieprz oraz odrobinę papryki słodkiej. Po tym jak zmiękną nam żeberka lekko je podduszamy i dokładamy do garnka z kapustą wraz z sosem, który powstał podczas smażenia. Mieszamy i pozwalamy im sie pogotować. Podajemy w miseczce, najlepiej w kamionkowej, do tego dodajemy pieczywo.

Smacznego życzę

DJ Gotuje

P.S. Materiał jest z przed kilku dni, a dziś zrobiłem sobie prosty barszcz czerwony zabielany, z ziemniaczkami. Pycha!



Przeczytaj inne:
Chicks’n’Champs burgery i nie tylko nowy lokal w Krakowie

Recenzja tego lokalu zaczęła dość nietypowo. Jeden z moich czytelników zwrócił mi słusznie uwagę, że jak mogę pisać o najlepszych...

Pizzeria Zapiekana – dobra pizza w małym mieście

Krościenko nad Dunajcem jest malowniczo położoną miejscowością turystyczną lekko pod upadłą, ale wraca powoli na mapy turystyczne Polski. Czy Pizzeria...

Zamknij