Francuskie koperty z kurczakiem i brokułem – gościnnie

Francuskie koperty z kurczakiem i brokułem – gościnnie

Na początek, zanim zaczniemy o jedzeniu, wypadałoby zaznaczyć, że to wpis gościnny – na bloga wkradł się chochlik, który podzieli się z Wami swoim pomysłem na obiad (a może kolację?). Chochlik chciałby jeszcze dodać, że przeprasza za brzydkie zdjęcia, ale aparat rozładował się w momencie wyjęcia składników z lodówki. Poprawimy się, ale teraz – do rzeczy…

Na warsztat bierzemy dzisiaj ciasto francuskie – materiał wdzięczny, smaczny i prosty w obsłudze. Gotowe ciasto można kupić za niewielkie pieniądze w każdym markecie, a czas przygotowania dań jest zwykle bardzo krótki. Ciasto francuskie oczywiście można zrobić samemu, ale to już zdecydowanie większe wyzwanie. Dużym plusem jest to, że ciasto jest zarówno smaczne na słodko (można do niego wrzucić wszystko, od Nutelli, po owoce) i na wytrawnie (tutaj również istnieje pełna dowolność składników). Dzisiaj jednak na stole zagości ciasto francuskie z kurczakiem, brokułem, pomidorkami i fetą, polane sosem tzatziki. Więc… do dzieła!

DSC_0198

Co będzie nam potrzebne?

  • mały filet z piersi kurczaka
  • gotowe ciasto francuskie
  • pół świeżego brokułu lub ok. 8 różyczek mrożonego
  • 1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
  • ok. 100 gramów sera typu feta lub kulka mozarelli
  • przyprawa gyros do kurczaka
  • jogurt naturalny (mały kubek)
  • przyprawa do sosu tzatziki lub czosnek
  • kawałek zielonego ogórka
  • tłuszcz do podsmażenia kurczaka

Mamy już wszystko, co dalej?Na początku kroimy pierś kurczaka w drobną kostkę i obtaczamy w przyprawie gyros. Podsmażamy na patelni do momentu, aż mięso nie będzie surowe.

DSC_0191

 

 

Na parze gotujemy brokuł, który powinien być lekko twardawy.

DSC_0192

Kroimy pomidorki na cząstki i rozdrabniamy fetę.

DSC_0194

Rozwijamy ciasto francuskie na blasze i kroimy je na pół, wzdłuż krótszego boku.

Na ciasto wykładamy podsmażonego kurczaka, pomidory, brokuł i ser. Możemy to zrobić w dowolnej kolejności.

DSC_0195

Farsz przykrywamy ciastem i zalepiamy rogi. Polecam zachować ostrożność, bo ciepłe składniki łatwo rozrywają ciasto. Samo sklejenie najlepiej zrobić w formie pieroga, ale tym razem mi nie wyszło :).

DSC_0197

Blachę z daniem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Najlepiej wyciągnąć jak wierzch ciasta będzie lekko brązowy.

DSC_0199

W czasie pieczenia przygotowujemy sos. Do miseczki ścieramy odrobinę zielonego ogórka, dodajemy kubeczek jogurtu i przyprawę do sosu tzatziki. Opcjonalnie można dodać jeszcze koperku. Całość mieszamy.

DSC_0198

Delikatnie wyjmujemy upieczone ciasto, wykładamy na talerze, polewamy sosem i bierzemy się do jedzenia!

Archiwum

Smacznego!

jotkax3 | DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Serowe Fondue, idealne na wieczór z przyjaciółmi

Szwajcaria słynie z zegarków, banków i wybornych serów. Ich narodową potrawą jest Fondue. Doskonała potrawa z kompozycji serów i wina....

Wczoraj był kurczak dziś też :):) ale inaczej podany

Tak samo jak wczoraj dziś było udko z kurczaka ale nieco inaczej przyrządzone. A więc było trybowane czyli pozbawione kości...

Zamknij