Goloneczka w piwie czyli coś dla prawdziwego Faceta

Goloneczka w piwie czyli coś dla prawdziwego Faceta

Jak wszem i wobec wiadomo golonka i piwo jest to nierozłączny rytuał prawdziwego Faceta. Nie można rozdzielić nie jedna kobieta przegrała z tą parą. Jest to dosyć trudna potrawa i długo się ją przygotowuje.

Sama golonka podawana jest na wiele sposobów może być:

  • wędzona
  • gotowana
  • pieczona

Golonka także jest jednym z podstawowych składników popularnej Polskiej zakąski do % czyli galarety mięsnej. Jest takie powiedzenie “Seta,Meta i Galareta”

co potrzebujemy do naszej Goloneczki

  • Golonko około 1 kg
  • Piwo ( wedle gustu ja użyłem Tatry) 1l czyli 2x 0,5
  • około 2 ziarenek jałowca
  • 4-5 liści laurowych
  • 4 ziela angielskie
  • bulion 2 kostki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego
  • 1 łyżeczka czerwonej czubricy

Jak  przyrządzamy

Golonkę wkładamy do garnka zalewamy piwem i dolewamy wody, dodajemy przyprawy, i gotujemy na wolnym ogniu (UWAGA: Piwo lubi sie pienić podczas gotowania trzeba pilnować) . aż zrobi się miękka. Niby prosty przepis ale nie do końca trzeba metoda prób i błędów czyli kilka golonek zjeść aby dobrać sobie idealne proporcje. Można dodać włoszczyzny jak przy gotowaniu wywaru do galarety. Ugotowana golonkę podajemy z musztardą (najlepiej ostrą: rosysjską,kieżmarską, sarepską)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Smalec,Szmalczyk,Szmalec … czyli samo “zdrowie”

Tak jakoś naszła nas ochota na zrobienie sobie smalcu. Jako że nie jest to najzdrowsza potrawa, ale co tam raz...

Zapiekanka makaronowa

Wczoraj wrzuciłem za dużo makaronu do garnka, miałem ochotę na klasyczny makaron z serem białym. Nie chciałem, aby się zmarnowało,...

Zamknij