Goloneczka w piwie czyli coś dla prawdziwego Faceta

Goloneczka w piwie czyli coś dla prawdziwego Faceta

Jak wszem i wobec wiadomo golonka i piwo jest to nierozłączny rytuał prawdziwego Faceta. Nie można rozdzielić nie jedna kobieta przegrała z tą parą. Jest to dosyć trudna potrawa i długo się ją przygotowuje.

Sama golonka podawana jest na wiele sposobów może być:

  • wędzona
  • gotowana
  • pieczona

Golonka także jest jednym z podstawowych składników popularnej Polskiej zakąski do % czyli galarety mięsnej. Jest takie powiedzenie “Seta,Meta i Galareta”

co potrzebujemy do naszej Goloneczki

  • Golonko około 1 kg
  • Piwo ( wedle gustu ja użyłem Tatry) 1l czyli 2x 0,5
  • około 2 ziarenek jałowca
  • 4-5 liści laurowych
  • 4 ziela angielskie
  • bulion 2 kostki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego
  • 1 łyżeczka czerwonej czubricy

Jak  przyrządzamy

Golonkę wkładamy do garnka zalewamy piwem i dolewamy wody, dodajemy przyprawy, i gotujemy na wolnym ogniu (UWAGA: Piwo lubi sie pienić podczas gotowania trzeba pilnować) . aż zrobi się miękka. Niby prosty przepis ale nie do końca trzeba metoda prób i błędów czyli kilka golonek zjeść aby dobrać sobie idealne proporcje. Można dodać włoszczyzny jak przy gotowaniu wywaru do galarety. Ugotowana golonkę podajemy z musztardą (najlepiej ostrą: rosysjską,kieżmarską, sarepską)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Wigilijny stół i 12 Potraw przepisy i więcej zdjęć wkrótce

Wigilijny stół i 12 Potraw przepisy i więcej zdjęć wkrótce

Mr. Kebab “Prawdziwy” kebab w mieście

Dziś moje drogi znów zaprowadziły mnie do Nowego Targu. Czekając na busa spostrzegłem nowy punkt o wdzięcznej nazwie Mr, Kebab....

Zamknij