Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

Idealna na rozgrzewkę podczas złotej polskiej jesieni

Tak jak w temacie dziś na tapecie zupa która powstała z darów jesieni czyli głównymi składnikami są Kartofle/pyry/ziemniaki, ale nie tylko jest to bardzo syta zupa która posiada w sobie wiele walorów smakowych. Kartoflanka jest jedną z moich ulubionych zup z dzieciństwa tak jak krytyk wielki Ego z Ratatuja jedząc tą zupę cofam sie myślami do dzieciństwa gdzie moja mama i babcia oraz zmarła już kilka lat temu ciocia Wacława mnie raczyły tą kompozycją smaków jesieni.

Kartoflanka bo to o niej mowa jest zupą ogólnopolską ale mnie się ona kojarzy z wyjazdami do rodziny na Śląsk. Zupa jest na pierwszy rzut oka banalnie prosta kroimy składniki wrzucamy do gara i wio ale przepis podam za chwile. Najpierw składniki

Przepis na Kartoflankę – stopień trudności – średni

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 średni seler korzeń
  • 1 kg kości na wywar
  • 200g boczku i mąka do zasmażki
  • 2 średnie cebule
  • 20g suszonych grzybów szlachetnych
  • liść laurowy,ziele angielskie bulion
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz wedle uznania 

Przygotowanie

Rozpoczynamy od pokrojenia składników warzywnych w kostkę i stawiamy wywar z kości z dodatkiem bulionu, ziela angielskiego i liści laurowych. Po zagotowaniu wywaru wyjmujemy ziele angielskie, liście laurowe oraz kości. Z kości oddzielamy resztki pozostałego mięsa które kroimy drobno i wrzucamy do wywaru. zaczynamy od wrzucania najtwardszych warzyw które będą sie najdłużej gotowały aby nasza zupa nie rozgotowała się. Dodajemy po kolei marchew, pietruszkę, seler po 10 minutach dodajemy ziemniaki. W między czasie dodajemy pokruszone grzyby, sól pieprz. Gotujemy aż do momentu aż warzywa zmiękną. Robimy zasmażkę smażymy najpierw boczek z cebulą a potem dodajemy mąkę po zrobieniu zasmażki dodajemy ją do zupy i gotowe do spożycia po 5 minutach gotowania na wolnym ogniu smacznego

a tak sie prezentuje w mojej ulubionej miseczce kamionkowej

Smacznego i pozdrawiam

DJ Gotuje

Przeczytaj inne:
Pizzeria Zapiekana – dobra pizza w małym mieście

Krościenko nad Dunajcem jest malowniczo położoną miejscowością turystyczną lekko pod upadłą, ale wraca powoli na mapy turystyczne Polski. Czy Pizzeria...

Nie wchodzi sie dwa razy do tej samej rzeki – Rong Vang

W ostatni weekend byłem w Bydgoszczy. W czasie pobytu wraz z ukochaną postanowiliśmy coś zjeść. Padło na chińszczyznę czyli fast...

Zamknij