Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

Idealna na rozgrzewkę podczas złotej polskiej jesieni

Tak jak w temacie dziś na tapecie zupa która powstała z darów jesieni czyli głównymi składnikami są Kartofle/pyry/ziemniaki, ale nie tylko jest to bardzo syta zupa która posiada w sobie wiele walorów smakowych. Kartoflanka jest jedną z moich ulubionych zup z dzieciństwa tak jak krytyk wielki Ego z Ratatuja jedząc tą zupę cofam sie myślami do dzieciństwa gdzie moja mama i babcia oraz zmarła już kilka lat temu ciocia Wacława mnie raczyły tą kompozycją smaków jesieni.

Kartoflanka bo to o niej mowa jest zupą ogólnopolską ale mnie się ona kojarzy z wyjazdami do rodziny na Śląsk. Zupa jest na pierwszy rzut oka banalnie prosta kroimy składniki wrzucamy do gara i wio ale przepis podam za chwile. Najpierw składniki

Przepis na Kartoflankę – stopień trudności – średni

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 średni seler korzeń
  • 1 kg kości na wywar
  • 200g boczku i mąka do zasmażki
  • 2 średnie cebule
  • 20g suszonych grzybów szlachetnych
  • liść laurowy,ziele angielskie bulion
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz wedle uznania 

Przygotowanie

Rozpoczynamy od pokrojenia składników warzywnych w kostkę i stawiamy wywar z kości z dodatkiem bulionu, ziela angielskiego i liści laurowych. Po zagotowaniu wywaru wyjmujemy ziele angielskie, liście laurowe oraz kości. Z kości oddzielamy resztki pozostałego mięsa które kroimy drobno i wrzucamy do wywaru. zaczynamy od wrzucania najtwardszych warzyw które będą sie najdłużej gotowały aby nasza zupa nie rozgotowała się. Dodajemy po kolei marchew, pietruszkę, seler po 10 minutach dodajemy ziemniaki. W między czasie dodajemy pokruszone grzyby, sól pieprz. Gotujemy aż do momentu aż warzywa zmiękną. Robimy zasmażkę smażymy najpierw boczek z cebulą a potem dodajemy mąkę po zrobieniu zasmażki dodajemy ją do zupy i gotowe do spożycia po 5 minutach gotowania na wolnym ogniu smacznego

a tak sie prezentuje w mojej ulubionej miseczce kamionkowej

Smacznego i pozdrawiam

DJ Gotuje

Przeczytaj inne:
Smalec,Szmalczyk,Szmalec … czyli samo „zdrowie”

Tak jakoś naszła nas ochota na zrobienie sobie smalcu. Jako że nie jest to najzdrowsza potrawa, ale co tam raz...

Małe podsumowanie Targów HoReCa w Krakowie

Targi HoReCa już za nami skończyły się. Znów wiele ciekawych pokazów, mnóstwo ludzi ale i tutaj zawitał kryzys. Przed laty...

Zamknij