Jak się robi oscypka (serek góralski)

Jak się robi oscypka (serek góralski)

W Polskich górach roi się od drewnianych małych domków bez prądu bez niczego, za to z duszą.  Zadymione z bacami którzy pilnują owiec. Produkują w tych małych domkach bardzo popularne w całym kraju sery owcze zwane potocznie Oscypkami.  Jesteście ciekawi jak powstają?

Zapraszam do lektury …

Jako że mieszkam w górach i takie widoki nie są mi obce

IMG_0927

Wybrałem się na spacer i postanowiłem dowiedzieć się więcej na temat tego jak sie wyrabia moje ukochane serki 🙂

IMG_0088

Dotarłem na Jaworki gdzie mieści się bardzo fajny stok narciarski oraz jedna z niezliczonych bacówek. Postanowiłem pod pytać co nieco. Produkcja serka zaczyna się od wydojenia owiec i dla ceprów krowy 😉 Mieszanina mleka owczego z krowim w odpowiedniej proporcji pozwala turystom cieszyć się smakiem serka górskiego. Dlaczego pisze serek góralski,górski, ponieważ po wejściu do Unii Europejskiej nazwa oscypek została zastrzeżona dla produktu wyrabianego w odpowiednich warunkach i z licencją. Opatentowanie nazwy “Oscypek” spowodowało że powstały inne nazwy jakie wymieniłem.

IMG_0098

Wracamy do produkcji. Po wydojeniu do jeszcze ciepłego słodkiego mleka dodaje się podpuszczki. Powoduje ona zważenie się mleka i wytrącenia gródek które oddzielamy od “żyntycy” (serwatki). Gródki serowe prasuje się w specjalnej prasce aby pozbyć się nadmiaru serwatki. Jeśli zostanie nam serwatka w oscypku i nie pozbędziemy się jej z niego to nasz serek bardzo szybko zepsuje się i nie będzie zdatny do spożycia. Na taki jeszcze plastyczny serek nakłada się matrycę taki drewniany pierścień ze znanym Wam wzorem na oscypku. Serki obrabiane są ręcznie i po obrobieniu moczone w solance. Jak już sobie popływają w solance odkładane są na bok, aby przeschły

IMG_0093

Obsychają sobie a Baca w między czasie rozpala ogień w palenisku

IMG_0091

Jak już zapłonie ognisko w palenisku, można zacząć proces wędzenia. Układamy na specjalnej półce serki które zaczynają się powoli wędzić

IMG_0094

Serki wędzą się od dwóch do kilku dób. Nie wiem od czego to zależy ale nie martwcie się na koniec zamieszczę Wam drodzy czytelnicy ciekawy filmik przedstawiający wyrób oscypka. Po uwędzeniu zostaje nam finalna obróbka przed sprzedażą

IMG_0092

Może i warunki są surowe ale Bacowie dbają aby było czysto i porządnie o to jest Bacówka z zewnątrz

IMG_0090

i wewnątrz miejsce gdzie się przygotowuje oscypki

IMG_0096

A teraz obiecany film


Dziękuje i pozdrawiam jak zawsze bardzo smacznie

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
“Chleba naszego powszedniego” – wędrówka po zbożach cz. I.

Najpierw powędrujemy po zbożach, bo to początek naszego chleba powszedniego a ta  " łazęga " przybliży też inne tematy, w...

Powoli idziemy do przodu

W czwartek dostałem rozwód w końcu moja była przestanie grać dzieckiem sąd jej dostatecznie wytłumaczył moje prawa. I tu sie...

Zamknij