Kiszone rydze (bez foto)

Jak już wcześniej pisałem o rydzach marynowanych podałem też, że rydze można ukisić oraz do czego takie rydze pasują. Skupię się na samym przepisie.

Kiszone rydze:

  • 1 kg rydzów
  • 1 duża cebula pokrojona w talarki
  • 4 dkg soli morskiej (2 płaskie łyżki)
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego
  • 10 ziaren angielskiego ziela
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 8 liści laurowych pokruszonych

Jak to połączyć?

Grzyby oczyścić, przyciąć nóżki i solidnie wypłukać. Gotujemy dobrze osoloną wodę, do wrzącej dodajemy grzyby i gotujemy je 3 minuty. Odcedzamy (wyciągamy sitem). Studzimy i układamy kapeluszami w dół,  posypujemy solą, pieprzem,cebulą, liśćmi laurowymi. Dodajemy zmielone ziele angielskie, goździki i cynamon. Układamy warstwami i mocno ubijamy ręką, aby puściły sok, oraz aby pozbyć się powietrza.

Zalewamy 2 cm warstwą smalcu i odstawiamy w chłodne miejsce.

Nasze rydze są gotowe po około 2 miesiącach.

Po otworzeniu smalec wyrzucamy, można opłukać grzyby przed podaniem, aby pozbyć się nadmiaru soli i przypraw.

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje

Przeczytaj inne:
Sushi historia i rodzaje

Japonia jest bardzo fascynującym krajem. Bogatą tradycje kulinarną i dość specyficzne. Dużo w kuchni Japońskiej jest zapożyczone z innych kultur...

Ale żeby dziś nie truć koniec dnia był smaczny

zdołowany jak ziemniaki na zimę bez humoru wracałem do domu bez jakiejkolwiek chęci do życia. Jakież było moje zaskoczenie jak...

Zamknij