Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

Kiszone rydze (bez foto)

Jak już wcześniej pisałem o rydzach marynowanych podałem też, że rydze można ukisić oraz do czego takie rydze pasują. Skupię się na samym przepisie.

Kiszone rydze:

  • 1 kg rydzów
  • 1 duża cebula pokrojona w talarki
  • 4 dkg soli morskiej (2 płaskie łyżki)
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego
  • 10 ziaren angielskiego ziela
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 8 liści laurowych pokruszonych

Jak to połączyć?

Grzyby oczyścić, przyciąć nóżki i solidnie wypłukać. Gotujemy dobrze osoloną wodę, do wrzącej dodajemy grzyby i gotujemy je 3 minuty. Odcedzamy (wyciągamy sitem). Studzimy i układamy kapeluszami w dół,  posypujemy solą, pieprzem,cebulą, liśćmi laurowymi. Dodajemy zmielone ziele angielskie, goździki i cynamon. Układamy warstwami i mocno ubijamy ręką, aby puściły sok, oraz aby pozbyć się powietrza.

Zalewamy 2 cm warstwą smalcu i odstawiamy w chłodne miejsce.

Nasze rydze są gotowe po około 2 miesiącach.

Po otworzeniu smalec wyrzucamy, można opłukać grzyby przed podaniem, aby pozbyć się nadmiaru soli i przypraw.

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje

Przeczytaj inne:
Jeśli lubicie mój serwis i czerpieicie czasem inspiracje

To kliknijcie lubie to i zacznijcie obserwować nas na Facebooku jak i na Twitterze Obserwuj @DJGotuje <![CDATA[// <![CDATA[ // //...

Po targach w domu wiele ciekawych pomysłów wiele ciekawych informacji jak tylko znajdę chwilę będę s

Po targach w domu wiele ciekawych pomysłów wiele ciekawych informacji jak tylko znajdę chwilę będę sie zwami dzielił

Zamknij