Klasyczna niedzielna śląska surówka do obiadu, czyli modra kapusta!

We wcześniejszych wpisach znajdziecie jak zrobić roladę, jak zrobić kluski śląskie, więc teraz przyszedł czas na modrą kapustę. Surówka ta idealnie nadaje się nie tylko do rolad, ale także do dań z gęsiny, z wołowiny, z indyka.

Co nam będzie potrzebne do surówki:

  • Mała główka lub pół średniej kapusty czerwonej lub niebieskiej
  • 1 ugotowana na miękko marchew, starta na grubej tarce
  • 1 cebula średnia pokrojona w drobną kostkę
  • 1-2 jabłka słodkie, obrane i starte na grubej tarce
  • Sok z 1/2 cytryny lub łyżka octu (bio, jabłkowego)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (Goya) lub oliwy orzechowej (orzech włoski, laskowy)

Do gotowania kapusty będzie nam potrzebne:

  • Posiekana kapusta
  • 5 ziaren angielskiego ziela
  • Pieprz, sól
  • 1 bulion
  • 1/2 łyżka cukru
  • 5-7 liści laurowych

Sposób przygotowania:

Kapustę obieramy z brzydkich liści i je wyrzucamy. Następnie siekamy ją w kostkę lub drobne pióra. Wlewamy do garnka wodę i wrzucamy kapustę wraz z przyprawami. Gotujemy tak, aby nasza kapusta była krucha, czyli miękka, ale nie rozgotowana, taka lekko twardawa. Ważne: kapusta podczas gotowania traci kolor, który przywraca dodatek kwasu (ocet, sok z cytryny). Po ugotowaniu odcedzamy z wywaru, wybieramy przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe) i je wyrzucamy. Do gorącej kapusty dodajemy ocet lub sok z cytryny oraz polewamy ją oliwą. Dokładnie mieszamy, dodajemy marchew, jabłko, cebulę i dokładnie mieszamy. Próbujemy, doprawiamy pieprzem i solą według własnego gustu i smaku oraz dodajemy cukier ciągle mieszając. Dobrze, jeśli sałatka postoi w lodówce lub w chłodnym miejscu, aby składniki się przegryzły. Ważne: podajemy surówkę z modrej kapusty schłodzoną, nie na ciepło!!!

Surówka z modrej kapusty jest bardzo pracochłonna, ale pracę włożoną w jej zrobienie oddaje nam pełnym bukietem smaków. Wzbogaca całe podane danie, jest ozdobą na talerzu.

Pozdrawiam i smacznego 🙂

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Serowe Fondue, idealne na wieczór z przyjaciółmi

Szwajcaria słynie z zegarków, banków i wybornych serów. Ich narodową potrawą jest Fondue. Doskonała potrawa z kompozycji serów i wina....

Mojito Style non alkohol drink

Jako że jestem osobą która lubi róznego rodzaju napoje i soki postanowiłem sobie zrobić cos co mnie orzeźwi w te...

Zamknij