Konfitura z arbuza

Konfitura z arbuza

Wakacje w pełni, a co się z tym wiąże i sezon na arbuzy. Aby zatrzymać smak arbuza na jesień, proponuje konfiturę z arbuza.

Co nam będzie potrzebne:

  • Arbuz 1kg
  • 75 dkg cukru
  • Laska wanilii – wyłuskać nasionka
Jak to robimy:

Arbuza obieramy ze skóry oraz kroimy w grubą kostkę i pozbawiamy pestek. Tak przygotowanego arbuza odstawiamy do rondla. Posypujemy go cukrem i odstawiamy na 3 godziny. Po 3 godzinach zaczynamy smażyć na małym ogniu, w połowie wrzucamy laskę wanilii. Po skończeniu smażenia wyrzucamy wanilię.

Gdy arbuz stanie się przeźroczysty przekładamy gorący do słoików. Studzimy je dnem do dołu położone na ściereczkach. Podczas stygnięcia pod koniec obracamy do góry dnem.

Ważne – po około 6 miesiącach nasza konfitura zmienia postać ze stałej w płynną, co można wykorzystać  przy robieniu koktajli.

Konfitura z arbuza może nam posłużyć jako baza do galaretki – dodać dwie łyżki żelatyny i zagrzać z 1/2 szklanki wody. Ostudzić, rozlać do pucharków. Może nam posłużyć również jako smarowidło do ciastek i tortów.

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Chicks’n’Champs burgery i nie tylko nowy lokal w Krakowie

Recenzja tego lokalu zaczęła dość nietypowo. Jeden z moich czytelników zwrócił mi słusznie uwagę, że jak mogę pisać o najlepszych...

Koji Sushi nowy lokal na mapie Krakowa

KOJI Sushi bar nowo otwarty lokal przy ulicy Poselskiej w Krakowie przywitał mnie w dośc nie co dzienny sposób. Okazało...

Zamknij