Krokiety low cost

Krokiety low cost

Pora na kolejne danie niskobudżetowe i zastosowanie dla pozostałego mięsa lub warzyw. Tym razem zrobimy krokiety.

Krokiety są popularnym dodatkiem do barszczu czerwonego. (Jak zrobić barszcz zapraszam tutaj Barszcz Czerwony (Zakwas))

Co potrzebujemy do zrobienia krokietów:

Baza czyli naleśniki:

  • 1 kilogram mąki typ 500 mąka ?Wrocławska? Typy mąk i zastosowanie 
  • Łyżka stołowa oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Jak robimy naleśniki:

Do naczynia wrzucamy mąkę, dodajemy mieszając jajko, mleko i olej. Mieszamy nasze ciasto, aby uzyskało konsystencję słodkiej śmietany. Jeśli jest za gęste to dolewamy wody.

Pieczemy na patelni i odstawiamy nasze placki naleśnikowe.

Farsz:

  • 1/2 kilograma kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • 2 – 4 liście laurowe
  • 300 – 400 g  grzybów szlachetnych
  • Bulion drobiowy
  • Mięso z ugotowanego bulionu, zmielone

Jak przygotowujemy:

Kiszoną kapustę siekamy i gotujemy dodając ziele angielskie, bulion oraz liście laurowe. Po ugotowaniu odcedzamy i wyciskamy jak najwięcej płynu z kapusty. Używamy do tego sitka, szmatki. Usuwamy z kapusty ziele angielskie i liście laurowe. Cebule kroimy w kostkę i przesmażamy je. Grzyby gotujemy i siekamy je. Po przygotowaniu wszystkich składników mieszamy je, dodajemy dla smaku soli i pieprzu. Dodajemy do naszej kapusty wcześniej zmielone mięso, które nam pozostało z gotowania wywaru. Mieszamy dokładnie.

Jak już mamy przygotowane farsz i naleśniki, to zaczynamy zawijać nasze krokiety i przygotowujemy składniki do panierowania, czyli bułkę tartą i jajko.

Rozpoczynamy zawijanie od nałożenia odpowiedniej ilości farszu na krańcu naleśnika.

Po nałożeniu farszu zawijamy do środka boki naleśnika

Zwijamy w rulon naszego naleśnika i obtaczamy w bułce tartej, w jajku i znów w bułce tartej. Tak przygotowane surowe krokiety możemy zamrozić. Układamy je w pudełku pamiętając, aby oddzielić warstwy folią aluminiową.

Jeśli chcemy je spożyć od razu, smażymy je na patelni, aż się zarumienią. Podajemy solo lub z barszczem czerwonym.

Smacznego i pozdrawiam

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Ciasteczka – zdrowe, domowe pyszności

Siedzieliśmy w domu z Pyskówką i zastanawialiśmy się co by tu zjeść. Nie mieliśmy ochoty na jakieś kupne ciasto, a...

Jak ugotować kluski śląskie. Podajemy je z sosem, roladami, oraz z modrą kapustą

Jak na tytuł przystało jest to mój ukochany dodatek do mięsa (rolady :):)) z sosem i modrą kapustą. Pochodzi ta...

Zamknij