Kurczak w piwie – mój legendarny kurczak

Kurczak w piwie – mój legendarny kurczak

Od dłuższego czasu chodził za mną kurczak i coś nowego. Nadarzyła się okazja do  przetestowania piwa browaru Amber Grand Chili i tak sobie pomyślałem, czy można by było użyć go w kuchni.

Zapraszam po, słynny już i legendarny, przepis na kurczaka w marynacie piwnej mojego autorstwa

Pierwsza próba i stworzenie przepisu odbyła się 25 czerwca tego roku

Post użytkownika DJGotuje.

Ok, tam się pojawiło skrócone, teraz pełny przepis. Co nam będzie potrzebne:

  • Kurczak
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 Piwa Porter, najlepiej Browar Amber Grand Chili, ale mogą być inne portery
  • Pieprz cayenne, sól, przyprawy do kurczaka,
  • Oliwa z oliwek
  • 2 kostki bulionowe

20141110_183755m

 

Jak przygotowujemy kuraka:

Na samym początku luzujemy skórę robiąc delikatne nacięcie

20141110_184444

Pod skórą nacieramy czosnkiem i przyprawami

20141110_184449

Może nam się przerwać skórka, nie przejmujmy się tym

20141110_184454

Jak już natrzemy czosnkiem i przyprawami, to nakłuwamy naszego kuraka, aby marynata piwna, która się zrobi po dodaniu piwa weszła jak najgłębiej w niego.

Ja z powodu małej ilości piwa przeciąłem kuraka na pół i umieściłem w garnku.

20141110_185057

Zalewamy piwem

20141110_185151

U mnie niestety piwo nie pokryło całego kurczaka ale nie szkodzi, co jakiś czas obracałem go, aby równomiernie się napił.

20141110_185201

Odstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza. Marynata, która nam została w garnku, ląduje w mniejszym i zaczynamy redukcję sosu.

20141111_134022

 

Dodajemy mąki pszennej i zagęszczamy nią sos oraz odrobinę cukru, aby złagodzić goryczkę.

20141111_140640

 

Ja swojego kuraka upiekłem na ziemniaczkach, przez co nabrały smaku.

20141111_142353

Podajemy z sosem.

20141111_142740psm

Wielu moim znajomym bardzo smakował i pytają, kiedy znów go zrobię. Jeżeli nie macie pod ręką piwa Grand Chili to polecam samego Granda plus dosypcie do marynaty pieprzu cayenne, aby sos i marynata nabrała ostrości. Niestety z przyczyn ode mnie nie zależnych zdjęcia będą przez jakiś czas gorszej jakości. Musiałem się pożegnać z moją lustrzanką, a do czasu kiedy nie zarobię na nową mam taki mały aparacik, którym postaram się zrobić zdjęcia jak najlepszej jakości.

Pozdrawiam i smacznego

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Odchudzanie pasjonata jedzenia, czy to jest możliwe…?

Krótko o sobie: mam dziś 36 urodziny i od wielu lat praktycznie się nie ruszam, a waga, no cóż, nie...

Miało być dziś sporo materiału ale jestem zmęczony ale nie martwicie sie jtro będzie co czytać

Miało być dziś sporo materiału ale jestem zmęczony ale nie martwicie sie jtro będzie co czytać

Zamknij