Kurczak w piwie – mój legendarny kurczak

Kurczak w piwie – mój legendarny kurczak

Od dłuższego czasu chodził za mną kurczak i coś nowego. Nadarzyła się okazja do  przetestowania piwa browaru Amber Grand Chili i tak sobie pomyślałem, czy można by było użyć go w kuchni.

Zapraszam po, słynny już i legendarny, przepis na kurczaka w marynacie piwnej mojego autorstwa

Pierwsza próba i stworzenie przepisu odbyła się 25 czerwca tego roku

Post użytkownika DJGotuje.

Ok, tam się pojawiło skrócone, teraz pełny przepis. Co nam będzie potrzebne:

  • Kurczak
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 Piwa Porter, najlepiej Browar Amber Grand Chili, ale mogą być inne portery
  • Pieprz cayenne, sól, przyprawy do kurczaka,
  • Oliwa z oliwek
  • 2 kostki bulionowe

20141110_183755m

 

Jak przygotowujemy kuraka:

Na samym początku luzujemy skórę robiąc delikatne nacięcie

20141110_184444

Pod skórą nacieramy czosnkiem i przyprawami

20141110_184449

Może nam się przerwać skórka, nie przejmujmy się tym

20141110_184454

Jak już natrzemy czosnkiem i przyprawami, to nakłuwamy naszego kuraka, aby marynata piwna, która się zrobi po dodaniu piwa weszła jak najgłębiej w niego.

Ja z powodu małej ilości piwa przeciąłem kuraka na pół i umieściłem w garnku.

20141110_185057

Zalewamy piwem

20141110_185151

U mnie niestety piwo nie pokryło całego kurczaka ale nie szkodzi, co jakiś czas obracałem go, aby równomiernie się napił.

20141110_185201

Odstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza. Marynata, która nam została w garnku, ląduje w mniejszym i zaczynamy redukcję sosu.

20141111_134022

 

Dodajemy mąki pszennej i zagęszczamy nią sos oraz odrobinę cukru, aby złagodzić goryczkę.

20141111_140640

 

Ja swojego kuraka upiekłem na ziemniaczkach, przez co nabrały smaku.

20141111_142353

Podajemy z sosem.

20141111_142740psm

Wielu moim znajomym bardzo smakował i pytają, kiedy znów go zrobię. Jeżeli nie macie pod ręką piwa Grand Chili to polecam samego Granda plus dosypcie do marynaty pieprzu cayenne, aby sos i marynata nabrała ostrości. Niestety z przyczyn ode mnie nie zależnych zdjęcia będą przez jakiś czas gorszej jakości. Musiałem się pożegnać z moją lustrzanką, a do czasu kiedy nie zarobię na nową mam taki mały aparacik, którym postaram się zrobić zdjęcia jak najlepszej jakości.

Pozdrawiam i smacznego

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Śnieg Pada

tak sie zastanawiam co sie stało za oknem co to takie to białe i zimne. Poszperałem w necie i okazało...

Burger Onion Rings – czyli nie co inne krążki cebulowe

Siedziałem sobie ostatnio na FB i u znajomego wpadł mi w ręce filmik o tym jak zrobić krążki cebulowe z...

Zamknij