Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

Kwaśnica w wersji low cost…

? czyli jak za niecałe 3 złote zrobić zupę dla 4 osób.

Co potrzebujemy:

  • Ok. dwóch kawałków skórki z boczku
  • 2 kostki bulionowe
  • Około 1/2 kg ziemniaków
  • Pół litra wody z kiszonej kapusty
  • 2 ziarenka ziela angielskiego, oraz dwa liście laurowe
  • Sól, pieprz

Składniki, które podałem, zwykle znajdziemy w naszej lodówce. Ostatnio borykam się z dużymi problemami finansowymi, a postanowiłem sobie dziś coś ugotować, więc przejrzałem pustą lodówkę i przypomniałem sobie, że w zamrażarce zawsze mam jakieś zamrożone kosteczki, surowe skórki po boczku. Odmroziłem sobie skórki, znalazłem jakieś dwa buliony drobiowe, odrobina przypraw. Nie miałem wody z kapusty kiszonej, więc poszedłem na stragan pobliski i poprosiłem, czy mogli by mi odlać trochę wody z beczki i dostałem gratis pół litra wody. Z takich składników przygotowałem sobie zupę na dwa dni w moim przypadku, a w innych porcja na 4 osoby za około 3 zł. Zważywszy, że w sklepach zupa z torebki kosztuje około 2,5 zł, to w naszym przypadku mamy coś zdrowego i naturalnego za niecałe 50 groszy więcej. Nie liczę tutaj kosztów wody i energii, ponieważ w obydwu przypadkach jest taka sama. Tak więc kilka słów otuchy dla tych co mają problemy finansowe lub studentów. Nie jesteście narażeni na to, że jak nie stać was na drogie składniki, to nie możecie zjeść czegoś świeżego, ugotowanego i smacznego. W kolejnych poradach z cyklu przepisy typu low cost postaram się, aby pokazać Wam drodzy czytelnicy, że nasza kuchnia polska nie musi być tłusta i droga. Dużo potraw można zrobić za niewielką cenę, za kilka groszy i zjeść smacznie.

Jak to robimy:

W garnku umieszczamy bazę pod kwaśnicę, czyli skórkę (z boczku, karkówki wędzonej),  przyprawy (ziele i liść laurowy), buliony zalane około półtora litra wody i gotujemy.

W trakcie gotowania dolewamy wody z kapusty kiszonej i czekamy aż się zagotuje. Usuwamy zbędne skórki oraz przyprawy. Jeśli potrzeba solimy i dodajemy pieprzu, jak i można dodać Maggi do smaku.

Gotową zupę podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje

Przeczytaj inne:
Dziś może sie wezmę za kilka przepisów do wprowadzenia

Mam ostatnio problemy sam ze soba i próbuje je poukładać cięzko mi z tym ale jakoś daje radę. Postaram sie...

Jeszcze dziś

Relacja z dwóch miejsc które nawiedziłem z piątku na sobotę w tym jedno kultowe coś na temat frytek

Zamknij