Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

Kwaśnica w wersji low cost…

? czyli jak za niecałe 3 złote zrobić zupę dla 4 osób.

Co potrzebujemy:

  • Ok. dwóch kawałków skórki z boczku
  • 2 kostki bulionowe
  • Około 1/2 kg ziemniaków
  • Pół litra wody z kiszonej kapusty
  • 2 ziarenka ziela angielskiego, oraz dwa liście laurowe
  • Sól, pieprz

Składniki, które podałem, zwykle znajdziemy w naszej lodówce. Ostatnio borykam się z dużymi problemami finansowymi, a postanowiłem sobie dziś coś ugotować, więc przejrzałem pustą lodówkę i przypomniałem sobie, że w zamrażarce zawsze mam jakieś zamrożone kosteczki, surowe skórki po boczku. Odmroziłem sobie skórki, znalazłem jakieś dwa buliony drobiowe, odrobina przypraw. Nie miałem wody z kapusty kiszonej, więc poszedłem na stragan pobliski i poprosiłem, czy mogli by mi odlać trochę wody z beczki i dostałem gratis pół litra wody. Z takich składników przygotowałem sobie zupę na dwa dni w moim przypadku, a w innych porcja na 4 osoby za około 3 zł. Zważywszy, że w sklepach zupa z torebki kosztuje około 2,5 zł, to w naszym przypadku mamy coś zdrowego i naturalnego za niecałe 50 groszy więcej. Nie liczę tutaj kosztów wody i energii, ponieważ w obydwu przypadkach jest taka sama. Tak więc kilka słów otuchy dla tych co mają problemy finansowe lub studentów. Nie jesteście narażeni na to, że jak nie stać was na drogie składniki, to nie możecie zjeść czegoś świeżego, ugotowanego i smacznego. W kolejnych poradach z cyklu przepisy typu low cost postaram się, aby pokazać Wam drodzy czytelnicy, że nasza kuchnia polska nie musi być tłusta i droga. Dużo potraw można zrobić za niewielką cenę, za kilka groszy i zjeść smacznie.

Jak to robimy:

W garnku umieszczamy bazę pod kwaśnicę, czyli skórkę (z boczku, karkówki wędzonej),  przyprawy (ziele i liść laurowy), buliony zalane około półtora litra wody i gotujemy.

W trakcie gotowania dolewamy wody z kapusty kiszonej i czekamy aż się zagotuje. Usuwamy zbędne skórki oraz przyprawy. Jeśli potrzeba solimy i dodajemy pieprzu, jak i można dodać Maggi do smaku.

Gotową zupę podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje

Przeczytaj inne:
Jeśli Wam podba się ten blog

To podzielcie się nim i dołączcie do grona lubiących na Facebooku lub dodajcie do obserwowanych na Twitter-ze Zachęcam bo na...

W piatek 9 Marca Stacja Rusiń-Ski wygrała drugi raz z rzędu w kategorii na najlepsza Stacje narciarska w Małopolsce, ale…

Wasz niestrudzony wojownik Kamikadze przez przypadek stał się główna atrakcja jak przy robieniu zdjęć przed Panią Poseł Jagna Marczułajtis-Walczak oraz...

Zamknij