Łopatka a la szynka pieczona

Łopatka a la szynka pieczona

Robiąc obchód miejscowego marketu znalazłem ciekawą kombinację, a mianowicie łopatkę wieprzową zawiniętą w siatkę jak surowa szynka. Postanowiłem zakupić i przyrządzić sobie coś do kanapek.

Tak więc powstała pieczona łopatka do kanapek.

Co potrzebujemy

  • Około 1 kg mięsa łopatki wieprzowej w siatce wędliniarskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, papryka, czerwona czubrica

Jak to robimy:

Mięso układamy w misce i nacieramy czosnkiem.

Nacieramy solą, pieprzem, papryką oraz posypujemy czubricą.

Odstawiamy na całą noc do lodówki, tak, aby nasze mięso zamarynowało się w przyprawach. Po wyjęciu z lodówki, pieczemy w garnku, przez około godzinę na kilogram mięsa. Po upieczeniu zdejmujemy siatkę wędliniarską.

Podajemy na ciepło z ziemniakami lub jako wędlinę do kanapek.

Pozdrawiam i smacznego

DJ Gotuje

 



Przeczytaj inne:
Jak jest na rynku gastronomicznym w Polsce

Można by było długo pisać ale do rzeczy ostatnio czyli w środę 12 października byłem w Nowym Sączu pismo ze...

Od dziś mamy skrócony adres i własną domene

TAK TAK TAK Od dzis nasz serwis zaczyna dorastać. Mamy własną domenę DJGOTUJE.PL Tak więc wklejajcie udostępniajcie jeśli wam sie...

Zamknij