Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

Makoooooooooowiec :):)

Łasuch ze mnie okropny 🙂 Uwielbiam ciasta wszelakiego typu z moich ulubionych to makowiec i sernik.

makowiec który przedstawie poniżej jest na spodzie z kruchego ciasta przepis na ciasto podany jest tutaj

Baza spodnia z kruchego ciasta

co będzie nam potrzebne do makowca:

  • 600 g maku
  • 1,5 szklanki cukru
  • olejek migdałowy i waniliowy,
  • rodzynki i figi sparzone i drobno posiekane
  • kandyzowana skórka pomarańczy, daktyle
  • 1 szklanka wody

Jak to zrobić????

Makowiec zaczynamy robić dzień wcześniej od namoczenia i zostawienia na noc maku. Po namoczeniu mak odsączamy i mielimy 3 krotnie gdzie 3 mielenie na drobnym sitku jak do pasztetu. Zagotowujemy syrop z cukru (1 szklanka wody, 1,5 szklanki cukru) gotujemy aż się zagęści. Po lekkim przestudzeniu wlewamy nasz syrop do maku. Wsypujemy bakalie, wlewamy olejki i dokładnie mieszamy.

Spód blachy do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na tak przygotowany spód układamy nasze ciasto. Delikatnie podpiekamy nakłute wcześniej widelcem ciasto i następnie wykładamy na ciasto masę makową i ozdabiamy np kruszonka lub jak na zdjęciu paskami kruchego ciasta i kruszonką ( kruszonkę robimy w prosty sposób posiekać margarynę z mąką i cukrem)

Makowiec wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy od 45 do 50 minut w temperaturze 170-180 stopni C. Po ostudzeniu polać białym lukrem.

Można nasz makowiec zrobić bez kruszonki aby położyć np grubą warstwę kremu posypanego kokosem

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje

Przeczytaj inne:
Kotońka rewolucja kulinarna na Pienińskiej prerii

Jest takie miejsce gdzie w Pieninach wszyscy znają to skała na na wylocie ze Szczawnicy w Dunajcu. Kotońka tak się...

Chicks’n’Champs burgery i nie tylko nowy lokal w Krakowie

Recenzja tego lokalu zaczęła dość nietypowo. Jeden z moich czytelników zwrócił mi słusznie uwagę, że jak mogę pisać o najlepszych...

Zamknij