ORZECH WŁOSKI-WIELKIE ZIOŁO cz.III. Nalewki .

Orzechówka-nalewka z zielonych orzechów:

1/2 kg. zielonych orzechów,najlepiej pociętych w rozdrabniaczu lu pokrojonych nożem (dość drobno).

1 l.spirytusu.

przyprawy:cynamon ok.3-5 cm.laski,8-10 różyczek goździka,3-5 migdałów (bez skórki).

1/2 kg.cukru-zrobić syrop z 1/2 l.wody.Oczywiście można zrobić z połowy tych surowców.

Zrobić syrop,do ostudzonego syropu wlać spirytus wsypać rozdrobnione orzechy i przyprawy.Odstawić w ?gąsiorku? na 4 tygodni,od czasu do czasu wstrząsając i postawić w nasłonecznionym miejscu.Po upływie tego czasu zlewamy z nad osadu używamy do tego celu wygotowanej ściereczki położonej na sicie i wyciskamy na koniec do oporu płyn.Do uzyskanego płynu dodajemy (nie musimy ale to wszystko powoduje niepowtarzalny smak i aromat potem). A więc dodajemy:

więcej na Pyskówka o jedzeniu



Przeczytaj inne:
Yetztu – Japońska wizytówka w Poznaniu

YetzTu odkryłem całkowicie przypadkowo. Jako fascynat kuchni japońskiej i burgerów zainteresowała mnie recenzja na zaprzyjaźnionym serwisie Street Food Polska napisana...

Restauracja Sąsiedzi na dobrej drodze do Gwiazdki Michelina

Zdjęcie nie typowe ale i recenzja dla mnie trudna a zarazem bardzo przyjemna. Najgorzej jest oceniać lokal który należy do znajomych mi...

Zamknij