ORZECH WŁOSKI-WIELKIE ZIOŁO cz.III. Nalewki .

Orzechówka-nalewka z zielonych orzechów:

1/2 kg. zielonych orzechów,najlepiej pociętych w rozdrabniaczu lu pokrojonych nożem (dość drobno).

1 l.spirytusu.

przyprawy:cynamon ok.3-5 cm.laski,8-10 różyczek goździka,3-5 migdałów (bez skórki).

1/2 kg.cukru-zrobić syrop z 1/2 l.wody.Oczywiście można zrobić z połowy tych surowców.

Zrobić syrop,do ostudzonego syropu wlać spirytus wsypać rozdrobnione orzechy i przyprawy.Odstawić w ?gąsiorku? na 4 tygodni,od czasu do czasu wstrząsając i postawić w nasłonecznionym miejscu.Po upływie tego czasu zlewamy z nad osadu używamy do tego celu wygotowanej ściereczki położonej na sicie i wyciskamy na koniec do oporu płyn.Do uzyskanego płynu dodajemy (nie musimy ale to wszystko powoduje niepowtarzalny smak i aromat potem). A więc dodajemy:

więcej na Pyskówka o jedzeniu



Przeczytaj inne:
” Chleba naszego powszedniego…” – wędrówka po zbożach cz.II.

Kontynuujemy naszą wędrówkę po zbożach. Poprzednio poznaliśmy: pszenicę, żyto i jęczmień. Dziś pora na kolejne odmiany zapraszam do lektury... 

W środę 20 czerwca Ponownie odwiedziłem lokal który należy do moich ulubionych EDO Fusion

O lokalu nie muszę pisać ponieważ o EDO jz nie jednokrotnie pisałem. Tym razem wybór padł na tempurę, oraz zestaw sushi sumo...

Zamknij