ORZECH WŁOSKI-WIELKIE ZIOŁO cz.IV.Dżem

Dżem z zielonych orzechów:

1 kg.orzechów zielonych (orzechy powinny być miękkie w środku,jeszcze bez śladów zdrewniałości),1 kg.cukru,1 laska wanilii,cynamon ok 6 cm.kory,5 różyczek goździka,250 ml wody(1 szkl.). Oczywiście można zrobić z 1|2 kg.orzechów wtedy należy wszystko podzielić przez pół.Zachęcam też do nie przesładzania i używania mniejszej ilości cukru np. na 1 kg. surowca dać 700 g.cukru.

Orzechy nakłuć widelcem i zalać wodą,odstawić na 1 dobę,w tym czasie trzykrotnie zmienić wodę.Po upływie jednej doby wyjąć orzechy i wrzucić do porcji wrzącej wody i gotować do miękkości.Trwa to zazwyczaj kilkanaście minut.Wyjąć miękkie orzechy  łyżką cedzakową i przełożyć do gorącego syropu przygotowanego z cukru i wody oraz przypraw (laska wanilii ma być rozcięta a jej zawartość wyskrobana końcem noża,wyrzuca się laskę po gotowaniu z garnka). Orzechy gotować w syropie 15 min.Pozostawić do ostudzenia i ponownie gotować.Powtórzyć czynności trzy krotnie.Gorące wkładamy do słoiczków i sterylizujemy 20 min.Można przed włożeniem przetrzeć przez sito,dżem będzie gładki ale wtedy sporo surowca odchodzi na śmieci.

więcej na Pyskówka o Jedzeniu 



Przeczytaj inne:
Kotońka rewolucja kulinarna na Pienińskiej prerii

Jest takie miejsce gdzie w Pieninach wszyscy znają to skała na na wylocie ze Szczawnicy w Dunajcu. Kotońka tak się...

Bar Mleczny “U Mamy” jak u mamy

W Nowym Targu zaczęło się lepiej dziać na rynku gastronomicznym. Będąc z Pyskówka załatwić kilka spraw, zgłodnieliśmy i przypadkowo odkryliśmy...

Zamknij