Polska gastronomia c.d.

Przed wczoraj popełniłem recenzję lokalu w którym byłem 3 lata temu i w ostatnią sobotę. Recenzja lokalu tutaj .  Kilka wpisów wcześniej rozpisałem sie na temat stanu naszej gastronomi. wpis o gastronomi, gdzie poruszyłem kwestie jakości i inne.

Dziś będzie kontynuacja tego wpisu.

Jako że człowiek wchodząc do lokalu polega na tym że pracują w nim kompetentni i wyszkoleni pracownicy. Niestety najczęściej są to ludzie z przysłowiowej łapanki. Najbardziej brakuje obsługi sali z prawdziwego zdarzenia. Ładna aparycja i blond peruka nie nadrobią braku fachowości. Brak nadzoru właścicielskiego, także powoduje że lokal szybko stacza się i przestaje być rentowny. Jak mówi przysłowie “Pańskie oko, konia tuczy” i w gastronomi ma to głębszy sens. Kuchnia gotować nie każdy umie ale wystarczy odrobina serca i wprawy w gotowaniu i lokal może mieć dobrą kuchnie o ile właściciel na to pozwoli.

Co decyduje o tym że dany lokal odnosi sukces a inny upada, a jeszcze inny jest w stagnacji?

Decydujący wpływ na popularność lokalu ma kuchnia. Tutaj nie można oszczędzać bo to się mści nie miłosiernie. Dobry szef kuchni to podstawa. Jeśli mamy lokal o danym profilu szukamy specjalisty od danej kuchni. Nie może być tak jak w ostatniej recenzji że kuchnie europejską podlewamy przyprawami orientalnymi i udajemy że mrożonka jest cacy i tak się jada na dalekim wschodzie!!!  Najważniejszym w gastronomi jest zadowolony klient.  Jeśli zadowolimy jego kubki smakowe to nawet jeśli lokal będzie obskurny, to klient wróci a może przyprowadzi znajomego.

Kolejnym czynnikiem jest wystrój. Nie musimy inwestować grubych sum w wystrój. Może być skromnie ale czysto i schludnie. Obsługa uśmiechnięta i przyjazna. To jest podstawa po dobrym jedzeniu. Znam lokale które nie maja wystroju a ludzie walą tam drzwiami i oknami. Klienci dosiadają się do innych obcych ludzi. Jest to ewenement ale i urok. Jestem pewien że w każdym mieście w Polsce znajdę lokalny kultowy lokal o którym wiedzą wszyscy i go polecają.

Trzy czynniki które pokazują że lokal odnosi sukces to

  1. Dobra i świeża kuchnia (składniki świeże nie mrożone)
  2. Obsługa
  3. Wystrój

Każdy kto chce prowadzić swój lokal musi przemyśleć także lokalizację. Jest ona ważna ale nie do końca można mieć lokal w najlepszym miejscu i mieć pustki, a można mieć lokal na uboczu i jak już wspomniałem ludzie walą drzwiami i oknami.

Liczy się także pomysł na lokal.  Tutaj wyobraźnia może podpowiadać różne rzeczy.

Ja jeżdżąc po Polsce odwiedzam różne lokale jedne lepsze drugie gorsze ale na ogół każdy ma coś ciekawego w sobie, no chyba że tak jak lokal opisywany jako przykład anty lokalu odpychająca kuchnia i obskurny wygląd lokalu pokazały obraz nędzy i rozpaczy.

Dywagacji na temat gastronomi będzie ciąg dalszy

Pozdrawiam

DJ Gotuje

P.S. Pyskówka była dziś na ziołach 😉 namówię ją aby jutro podzieliła się z Wami swoja wiedzą



Przeczytaj inne:
Zupa krem ze szpinakiem

Szpinak jest dziwnym warzywem, jak jesteśmy małymi "szczawiami" nie lubimy go jeść i kojarzy nam się źle. Z wiekiem dużo...

dziś a raczej już wczorajszy obiad bo pisze to po pólnocy

Dziś miałem na obiad pomidorową na swoim koncentracie i swoim makaronie ale i na drugie danie miałem ziemniaki puree i...

Zamknij