Polska gastronomia c.d.

Przed wczoraj popełniłem recenzję lokalu w którym byłem 3 lata temu i w ostatnią sobotę. Recenzja lokalu tutaj .  Kilka wpisów wcześniej rozpisałem sie na temat stanu naszej gastronomi. wpis o gastronomi, gdzie poruszyłem kwestie jakości i inne.

Dziś będzie kontynuacja tego wpisu.

Jako że człowiek wchodząc do lokalu polega na tym że pracują w nim kompetentni i wyszkoleni pracownicy. Niestety najczęściej są to ludzie z przysłowiowej łapanki. Najbardziej brakuje obsługi sali z prawdziwego zdarzenia. Ładna aparycja i blond peruka nie nadrobią braku fachowości. Brak nadzoru właścicielskiego, także powoduje że lokal szybko stacza się i przestaje być rentowny. Jak mówi przysłowie “Pańskie oko, konia tuczy” i w gastronomi ma to głębszy sens. Kuchnia gotować nie każdy umie ale wystarczy odrobina serca i wprawy w gotowaniu i lokal może mieć dobrą kuchnie o ile właściciel na to pozwoli.

Co decyduje o tym że dany lokal odnosi sukces a inny upada, a jeszcze inny jest w stagnacji?

Decydujący wpływ na popularność lokalu ma kuchnia. Tutaj nie można oszczędzać bo to się mści nie miłosiernie. Dobry szef kuchni to podstawa. Jeśli mamy lokal o danym profilu szukamy specjalisty od danej kuchni. Nie może być tak jak w ostatniej recenzji że kuchnie europejską podlewamy przyprawami orientalnymi i udajemy że mrożonka jest cacy i tak się jada na dalekim wschodzie!!!  Najważniejszym w gastronomi jest zadowolony klient.  Jeśli zadowolimy jego kubki smakowe to nawet jeśli lokal będzie obskurny, to klient wróci a może przyprowadzi znajomego.

Kolejnym czynnikiem jest wystrój. Nie musimy inwestować grubych sum w wystrój. Może być skromnie ale czysto i schludnie. Obsługa uśmiechnięta i przyjazna. To jest podstawa po dobrym jedzeniu. Znam lokale które nie maja wystroju a ludzie walą tam drzwiami i oknami. Klienci dosiadają się do innych obcych ludzi. Jest to ewenement ale i urok. Jestem pewien że w każdym mieście w Polsce znajdę lokalny kultowy lokal o którym wiedzą wszyscy i go polecają.

Trzy czynniki które pokazują że lokal odnosi sukces to

  1. Dobra i świeża kuchnia (składniki świeże nie mrożone)
  2. Obsługa
  3. Wystrój

Każdy kto chce prowadzić swój lokal musi przemyśleć także lokalizację. Jest ona ważna ale nie do końca można mieć lokal w najlepszym miejscu i mieć pustki, a można mieć lokal na uboczu i jak już wspomniałem ludzie walą drzwiami i oknami.

Liczy się także pomysł na lokal.  Tutaj wyobraźnia może podpowiadać różne rzeczy.

Ja jeżdżąc po Polsce odwiedzam różne lokale jedne lepsze drugie gorsze ale na ogół każdy ma coś ciekawego w sobie, no chyba że tak jak lokal opisywany jako przykład anty lokalu odpychająca kuchnia i obskurny wygląd lokalu pokazały obraz nędzy i rozpaczy.

Dywagacji na temat gastronomi będzie ciąg dalszy

Pozdrawiam

DJ Gotuje

P.S. Pyskówka była dziś na ziołach 😉 namówię ją aby jutro podzieliła się z Wami swoja wiedzą



Przeczytaj inne:
Majonez Kielecki, ale czy tylko to produkuje WSP Społem?

Kiedyś na swoim prywatnym profilu na Facebooku zapytałem jaki moi znajomi lubią majonez. Praktycznie jednym chórem wszyscy wskazali na mój...

Poradnik Studencki czyli jak dobrze zjeść i nie zrujnować się

Niniejsza notatka wzięła się z listów do mnie od różnych ludzi z kilku portali na których publikuje. DJ jak to...

Zamknij