Poradnik Studencki czyli jak dobrze zjeść i nie zrujnować się

Niniejsza notatka wzięła się z listów do mnie od różnych ludzi z kilku portali na których publikuje.

DJ jak to jest że piszesz że masz problemy finansowe a pokazujesz potrawy które muszą kosztować, a i jadasz w restauracjach które recenzujesz nie zawsze pochlebnie ?

Na pierwsze pytanie odpowiadam są miesiące kiedy mi prąd za długi wyłączają ale są takie że muszę przeżyć za około 300 zł więc tak mam problemy finansowe, ale mam Fantazje kulinarną i Mamę która także ze mną żyje za te $$$ co zarobie na blogu i dorobię gdzieś na imprezach ale często miesiąc zamyka się tym że na życie zostaje około 300 zł czasem mniej. Jak przeżyć ciężko jest ale da się i nawet da się coś ugotować inaczej nie było by tego serwisu . Tak naprawdę jak się gotuje w domu można naprawdę sporo zaoszczędzić a ja wraz z ekipą która mi pomaga pokażemy wam jak to zrobić. Hmm co do recenzji dorabiam jako DJ Weselny stąd mam dostęp do kuchni w restauracjach. A jak karmią możecie przeczytać.

Zaczynamy poradnik jak przeżyć czyli Studenckie jedzenie lub kryzysowe

Pierwsze co robimy przeglądamy lodówkę co w niej mamy. Klasyfikujemy sobie produkty na te które co dziennie spożywamy, i te tzw od święta

Dajemy sobie szanse na zapoznanie sie z cenami w lokalnym sklepiku to w nim będziemy codziennie kupować rzeczy i artykuły na bieżąca konsumpcje.

W sklepiku osiedlowym kupujemy:

  • pieczywo
  • nabiał,jajka,mleko
  • warzywa zależnie od sezonu

W osiedlowym sklepiku mięsnym kupujemy

  • drób
  • wieprzowinę
  • wołowinę
  • wędlinę świeżą nie pakowaną 

dobrym znakiem czasu jest to że małe sklepiki łączą się w sieci ale ten kij ma dwa końce mam niższe ceny ale np z półek znikają lokalni producenci. Coraz częściej znajdziemy dyskonty takie ja Biedronka, Lidl, czy inne wsio. W tych dyskontach będziemy kupować na zapas, czyli produkty które mogą leżeć w lodówce lub możemy je zamrozić.

Ważna Uwaga

Mięso możemy przechowywać zamrożone kilka miesięcy

Pierogi zrobione w domu przez pół roku w zamrażarce

inne produkty takie jak wywar czy rosół także możemy zamrozić i użyć w innym terminie.

Przechodzimy do kuchni

Robimy coś z boczkiem np. jajecznicę,zasmażki, itp odkrawamy zwykle skórę bo jest nie zjadliwa ale nie wyrzucamy jej zbieramy do woreczka i mrozimy! Taka skórka przyda nam sie np do kwaśnicy, żurku,barszczu czerwonego. Tak samo jak gotujemy rosół używamy mięsa do niego i włoszczyzny, oraz warzyw. Mięso obieramy lub robimy sobie sos chrzanowy (przepis pojawi się) obrane mięso mielimy będzie dobra bazą do krokietów czy pierogów. Warzywa które mam w rosole możemy sobie zrobić sałatkę warzywną (przepis także sie pojawi). Nic nie wyrzucamy, dla każdego składnika potrawy który tylko ma dać smak znajdziemy zastosowanie w naszych kuchniach.

Teraz zakupy.

Ja wiem tymbark, hortex, i inne markowe produkty smakują nam bardzo są to produkty premium. Jak zagłębicie sie w to co jest napisane na tych produktach, głównymi producentami są Maspex Wadowice, Nestle, Pudliszki, i inni. Producenci ci maja tzw produkt premium reklamowany w TV radiu non stop i segment low brand czyli produkty dla sieci sklepów jak Biedronka. Każda sieć dyskontów,marketów ma swoja markę produktów i znajdziecie w nich podobnej jakości produkty co segment premium . Nie bójcie się dyskontów i przeproście się ze straganami warzywnymi, targami i małymi sklepikami osiedlowymi bo te ostatnie zagwarantują wam świeżości i jakość, a dyskonty to czego tam nie znajdziecie w rozsądnej cenie.

Poradnik ten jest początkiem seri poradników zapoczątkowanym wpisem o kwaśnicy low cost.

Mam nadzieje że dzięki temu przetrwamy studia,kryzys czy inna sytuacje życiową.

Pozdrawiam

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Jednak opłaca sie coś robić pierwsza osoba która zaczęła śledzić mojego bloga poza Facebookiem DZIĘK

Jednak opłaca sie coś robić pierwsza osoba która zaczęła śledzić mojego bloga poza Facebookiem DZIĘKUJE Najprzytulniej Dziękuje za dodanie mi...

Kamikadze Roll Sushi w Krakowie …

Jako fascynat kuchni Japońskiej lubię jak tylko mogę zjeść dobrą rybkę z ryżem. Sushi jest jedną z najzdrowszych form przygotowania...

Zamknij