Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

Poradnik Studencki czyli jak dobrze zjeść i nie zrujnować się

Niniejsza notatka wzięła się z listów do mnie od różnych ludzi z kilku portali na których publikuje.

DJ jak to jest że piszesz że masz problemy finansowe a pokazujesz potrawy które muszą kosztować, a i jadasz w restauracjach które recenzujesz nie zawsze pochlebnie ?

Na pierwsze pytanie odpowiadam są miesiące kiedy mi prąd za długi wyłączają ale są takie że muszę przeżyć za około 300 zł więc tak mam problemy finansowe, ale mam Fantazje kulinarną i Mamę która także ze mną żyje za te $$$ co zarobie na blogu i dorobię gdzieś na imprezach ale często miesiąc zamyka się tym że na życie zostaje około 300 zł czasem mniej. Jak przeżyć ciężko jest ale da się i nawet da się coś ugotować inaczej nie było by tego serwisu . Tak naprawdę jak się gotuje w domu można naprawdę sporo zaoszczędzić a ja wraz z ekipą która mi pomaga pokażemy wam jak to zrobić. Hmm co do recenzji dorabiam jako DJ Weselny stąd mam dostęp do kuchni w restauracjach. A jak karmią możecie przeczytać.

Zaczynamy poradnik jak przeżyć czyli Studenckie jedzenie lub kryzysowe

Pierwsze co robimy przeglądamy lodówkę co w niej mamy. Klasyfikujemy sobie produkty na te które co dziennie spożywamy, i te tzw od święta

Dajemy sobie szanse na zapoznanie sie z cenami w lokalnym sklepiku to w nim będziemy codziennie kupować rzeczy i artykuły na bieżąca konsumpcje.

W sklepiku osiedlowym kupujemy:

  • pieczywo
  • nabiał,jajka,mleko
  • warzywa zależnie od sezonu

W osiedlowym sklepiku mięsnym kupujemy

  • drób
  • wieprzowinę
  • wołowinę
  • wędlinę świeżą nie pakowaną 

dobrym znakiem czasu jest to że małe sklepiki łączą się w sieci ale ten kij ma dwa końce mam niższe ceny ale np z półek znikają lokalni producenci. Coraz częściej znajdziemy dyskonty takie ja Biedronka, Lidl, czy inne wsio. W tych dyskontach będziemy kupować na zapas, czyli produkty które mogą leżeć w lodówce lub możemy je zamrozić.

Ważna Uwaga

Mięso możemy przechowywać zamrożone kilka miesięcy

Pierogi zrobione w domu przez pół roku w zamrażarce

inne produkty takie jak wywar czy rosół także możemy zamrozić i użyć w innym terminie.

Przechodzimy do kuchni

Robimy coś z boczkiem np. jajecznicę,zasmażki, itp odkrawamy zwykle skórę bo jest nie zjadliwa ale nie wyrzucamy jej zbieramy do woreczka i mrozimy! Taka skórka przyda nam sie np do kwaśnicy, żurku,barszczu czerwonego. Tak samo jak gotujemy rosół używamy mięsa do niego i włoszczyzny, oraz warzyw. Mięso obieramy lub robimy sobie sos chrzanowy (przepis pojawi się) obrane mięso mielimy będzie dobra bazą do krokietów czy pierogów. Warzywa które mam w rosole możemy sobie zrobić sałatkę warzywną (przepis także sie pojawi). Nic nie wyrzucamy, dla każdego składnika potrawy który tylko ma dać smak znajdziemy zastosowanie w naszych kuchniach.

Teraz zakupy.

Ja wiem tymbark, hortex, i inne markowe produkty smakują nam bardzo są to produkty premium. Jak zagłębicie sie w to co jest napisane na tych produktach, głównymi producentami są Maspex Wadowice, Nestle, Pudliszki, i inni. Producenci ci maja tzw produkt premium reklamowany w TV radiu non stop i segment low brand czyli produkty dla sieci sklepów jak Biedronka. Każda sieć dyskontów,marketów ma swoja markę produktów i znajdziecie w nich podobnej jakości produkty co segment premium . Nie bójcie się dyskontów i przeproście się ze straganami warzywnymi, targami i małymi sklepikami osiedlowymi bo te ostatnie zagwarantują wam świeżości i jakość, a dyskonty to czego tam nie znajdziecie w rozsądnej cenie.

Poradnik ten jest początkiem seri poradników zapoczątkowanym wpisem o kwaśnicy low cost.

Mam nadzieje że dzięki temu przetrwamy studia,kryzys czy inna sytuacje życiową.

Pozdrawiam

DJ Gotuje

Przeczytaj inne:
Auuuu boli ;) ;P

Dziś wyjątkowo spokojny dzień w moje kuchni z jednego powodu byłem u dentysty wyrwać zęba a co za tym idzie...

Jak przygotować doskonałe sushi

Najbardziej znaną potrawą z kuchni japońskiej jest sushi. Potrawa ta jest bogata w smak, a głównymi składnikami są ryż i...

Zamknij