Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

Poradnik typy mąk i ich zastosowanie

Wpisem tym chcę zapoczątkować poradnik co do czego służy, zacznę od mąki. W przyszłości powstanie ładnie posegregowana strona z jasnymi podstronami gdzie znajdziecie wszystko co będzie Wam potrzebne do gotowania. Mam nadzieje, że podoba się wam mój blog i jesteście stałymi czytelnikami. Mam też nadzieje, że moja pasja udzieliła się Wam i skorzystaliście z przepisów i recenzji z tego bloga, oraz porad w przepisach zawartych. Zapraszam do zapoznania się z pierwszym z serii poradnikowej. 🙂

DJ Gotuje

Wiele potraw, a przede wszystkim ciast ma w swoim składzie Mąkę. Na rynku jest wiele rodzajów mąk, a każda ma swoje zastosowanie poniżej przedstawiam typy i zastosowania danej mąki.

Typy mąk i do czego się je stosuje punkt po punkcie. Cyfry które są podane w typach mąk odzwierciedlają stopień przemiału mąki oraz sita przez które przechodzi mąka po zmieleniu.

Mąka Pszenna

  • typ “400” -> idealna do tortów
  • typ “450” -> biszkopty, ciasta francuskie i półfrancuskie 
  • typ “500 Wrocławska” -> pierniki, kruche,półkruche,naleśniki,omlety
  • typ “500 Poznańska” -> ptysie,baby,babeczki, makarony, lane kluski,pierogi
  • typ “500 Krupczatka” o zwiększonym ziarnie -> ciasta z owocami,tarty,pierogi
  • typ “550 Luksusowa” -> drożdżowe,naleśniki, knedle,kopytka, kluski(leniwe)
  • typ “650” -> bułki, pierniki,cista ciemne, zagęszczacz do zup
  • typ “1850” -> graham, chleb
  • typ “2000” -> razowe pieczywa

inne mąki

  • “Majzena” jest to mąka z białych pręcików kukurydzy nie mylić z mąką kukurydzianą -> biszkopty, do sera w serniku,pierniki,armaniaczki, ptysie francuskie, do zagęszczania kremów,kiśli,budyniów, bita śmietana
  • “kukurydziana” -> do niektórych ciast,tortille, niektóre desery
  • “pytlowa” lub “sitkowa” typ “1400” jest to mąka kilkukrotnie mielona i oczyszczona, więc pozbawiona pozbawiona  wartościowych substancji. Biała jasna mąka pszenna lub żytnia -> żytnia – niektóre pierniki, drożdżowe
  • “razowa” jest raz odsiana nie pozbawiona części otaczających bielma to mąka ciemna pszenna lub żytnia -> na barszcz – pszenna, na żur – żytnia
  • “orkiszowa” podobny do pszenicy orkisz ma inną strukturę -> dodatek do chleba nie kruszy się! niektóre ciasta
  • “ziemniaczana” skrobia z ziemniaków -> zagęstnik do chińszczyzny,kluski śląskie, siwe, nylonowe(plebańskie), placki ziemniaczane, kisiel, budyń, biszkopty, baby, sernik
  • “ryżowa” -> mazurki, ciasteczka ryżowe, makaroniki

Temperatury piekarnika

  • do 100 stopni C. -> bezy
  • 160 -170 stopni C. -> biszkopty
  • 180 – 200 stopni C. -> kruche, półkruche, drożdżowe, baby, pierniki
  • 200 – 220 stopni C. -> ptysie
  • 250 stopni C. -> alberty, szarlotki

Smacznie pozdrawiam

DJ Gotuje

P.S. zachęcam do dzielenia się i do polubienia na FB 😉

Przeczytaj inne:
Śnieg Pada

tak sie zastanawiam co sie stało za oknem co to takie to białe i zimne. Poszperałem w necie i okazało...

Wesołych Świąt

Zdrowych i Wesołych Świąt suto zastawionych stołów rodzinnej atmosfery Życzy zespół DJGotuje.pl      

Zamknij