Prawdziwki marynowane (bez foto)

Prawdziwek lub, bardziej szlachetnie, borowik szlachetny jest kolejnym grzybem, który uwielbiam. Borowiki przechowujemy w marynacie, mrożone lub suszone. Tak jak podgrzybek suszony, borowiki stosujemy w wielu potrawach, np. do zup, sosów, mięs.

Ja uwielbiam w postaci marynowanej lub świeżej, np. w zupie borowikowe.

Borowiki w marynacie

Co będzie nam potrzebne:

  • 1 kg grzybów
  • 1l wody mineralnej niegazowanej
  • 1 łyżka soli
  • 2 duże cebule (pokrojone w talarki)
  • 1 marchew ( pokrojona w cieniutkie plasterki)
  • 6 – 8 liści laurowych pokruszonych
  • 8 ziaren angielskiego ziela
  • 2 łyżki białej gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 – 6 łyżek octu Bio

Jak to przygotować:

Oczyścić grzyby na sucho, wyszczotkować, solidnie wypłukać i wrzucić na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy 3 – 5 minut. Odcedzamy i przekładamy do słoików. Zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy przez 20 minut w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Po około 2 dobach ponownie pasteryzujemy przez około 10 – 15 minut. Odstawiamy do piwnicy na około 2 miesiące i po tym czasie cieszymy się pysznymi, bez posmaku octu, marynowanymi borowikami.

Zalewa

1l wody mineralnej niegazowanej, dodajemy do niego 1 płaską łyżkę soli, przyprawy i zagotowujemy. Po zawrzeniu dodajemy marchew i cebule i gotujemy 2 – 3 minuty. Na koniec dolewamy ocet.

Ważne:

Przed wlaniem zalewy do słoików rozkładamy równo przyprawy, cebulę oraz marchew po słoikach.

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Kurczak w piwie – mój legendarny kurczak

Od dłuższego czasu chodził za mną kurczak i coś nowego. Nadarzyła się okazja do  przetestowania piwa browaru Amber Grand Chili...

Kolejny Kurczak tym razem ala DJGotuje

Tak się składa że wielokrotnie mam rożne pomysły jeden lepsze jedne gorsze ale zawsze coś się dzieje. Tutaj dodam to...

Zamknij