Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

Przepis na Marnowane Rydze (niestety bez foto)

Jesienna ciepła i wilgotna pogoda powoduje że następuje wysyp grzybów. Zaczyna się wtedy grzybobranie. Jednym z najpopularniejszych grzybów zbieranych w Polsce są rydze.

(stare zdjęcie starym telefonem ale dobre i choć co)

Rydze można zamarynować, ukisić, lub spożyć podsmażone na patelni. Super smakują takie prosto z patelni usmażone na maśle. Doskonale smakują także ukiszone (przepis wkrótce). Jest wiele sposobów na podanie rydzów, ale ja wole tylko te 3 które wymieniłem.

Przez kilka ostatnich lat zajadałem się rydzami tylko uszy się trzęsły w tym sezonie z kilku powodów nie zrobiłem sobie rydzów na zimę (problemy finansowe, mało rydzów)

Rydze Marnowane:

  • 1 kg rydzów
  • 1 duża cebula pokrojona w krążki
  • 1 płaska łyżka soli na 1l wody (mineralnej niegazowanej)
  • 5 liści laurowych – pokruszonych
  • 6 ziaren angielskiego ziela
  • 1/2 łyżeczki pieprz młotkowany 
  • 4 – 5 goździków
  • 1/2 laski cynamonu
  • 4 – 6 łyżek octu bio

Jak przygotowujemy

Zaczniemy od zalewy

Zalewa

1l. wody mineralnej niegazowanej z płaską łyżką soli + przyprawy, doprowadzamy do wrzenia, cebule obieramy i kroimy w krążki dodajemy do wywaru i gotujemy 1- 2 minuty, pod koniec wlewamy ocet.

Grzyby

 Przebieramy grzyby. Wybieramy małe kapelusze lub średnie(przekroić). Solidnie wypłukać, wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy 3 – 5 minut. Odcedzamy i wkładamy do słoików. Zalewamy gorącą zalewą pamiętając, aby równo układać cebulę i przyprawy po słoikach. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy 1/2 godziny w 90 stopniach Celsiusza. i drugi raz przez 10 – 15 minut po około 2 dobach.

Jak już zrobimy marynują sie około 2 miesięcy i są gotowe na zimę 🙂 idealne do zakąsek, imprez, lub jako dodatek jako starter przed obiadem.

Polecam i Smacznego

DJ Gotuje

Przeczytaj inne:
Kuchnia Tajska na najwyższym poziomie tylko …

… w Edo Fusion Przeżywam poważny kryzys, a jak wiadomo na kryzys w moim wykonaniu jest wizyta w zaprzyjaźnionym EDO...

Tempura warzywna a la DJ Gotuje ;)

Klasyczna tempura wywodzi się z Portugalii. Tempura jest narodową potrawą Japończyków, tak jak nasz schabowy czy mielone. My mamy rosół,...

Zamknij