Rolmopsy – koreczki śledziowe

Rolmopsy – koreczki śledziowe

Powoli zbliżają się święta Bożego Narodzenia, czas wielkiej radości i zabawy oraz jedzenia smakołyków.  W moim domu tradycyjną potrawą wigilijną jest zupa śledziowa, a przy okazji robimy sobie koreczki śledziowe. W tym roku wyjątkowo, bo przez przypadek, udało mi się znaleźć dostawę śledzia bałtyckiego, który jest bardzo delikatną rybą. Ponieważ zbliżają się święta, kupiłem go z myślą o zrobieniu go w zalewie do zupy. Zadzwoniłem do domu czy i ile kupić? To była szybka decyzja, kupiłem prawie 2 kg śledzików.

Zapraszam po przepis na rolmopsy… Co nam będzie potrzebne:

IMG_3528

Rolmopsy

  • 1 kg śledzi bałtyckich świeżych
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 3-4 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • 2 pietruszki średniej wielkości (korzeń)
  • Musztarda ostra

Do zalewy potrzebne będzie:

  • 3/4 litra wody
  • Około 1/2 szklanki octu (bio)
  • 3/4 łyżki soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 5-7 ziarenek pieprzu
  • 4-6 listków laurowych
  • 6-8 ziaren ziela angielskiego
  • Duża cebula
  • Goździki 3-4
  • Mlecze śledzi (jeśli mamy możliwość zakupienia z śledzi z mleczami)
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

Jak to robimy:

Zalewa

Obieramy cebulę i kroimy ją w pióra. Bierzemy garnek tak, aby się nam zmieściła w nim cała zawartość taki około 2l. Wlewamy do niego 3/4 litra wody, 3/4 łyżki soli,1,5 łyżki cukru oraz przyprawy. Zagotowujemy to i dodajemy cebule. Ważne!!!  Ocet dodajemy pod koniec gotowania. Dodajemy kolendrę, pieprz, liść laurowy.

Blanszujemy warzywa, czyli marchew i pietruszkę, aby zmiękły. Po ich usunięciu z wywaru dolewamy ocet.

Zalewę przecedzamy i usuwamy z niej cebulę, zostawiamy goździki.

Przecieramy mlecze.

IMG_3530

Dodając  do nich oliwę z oliwek, co jakąś chwilę zbierając spod sitka łyżką to, co się przetarło.

IMG_3531

Zbieramy do miseczki.

IMG_3532

 

Jak już mamy przetarte mlecze łączymy je z gorąca  jeszcze zalewą dokładnie mieszając.

IMG_3543

Przygotujemy śledziki:

Warzywa, które wcześniej zmiękczyliśmy poprzez przegotowanie ich, kroimy w drobne paski, razem z ogórkami. Śledzie smarujemy od wewnętrznej strony musztardą.

IMG_3537

Układamy warzywa na śledziach.

 

IMG_3536

Zawijamy je i przekłuwamy wykałaczkami, aby nam się nie rozwinęły.

IMG_3544

 

Układamy w słoiku.

IMG_3555IMG_3554

Wlewamy zalewę.

IMG_3558

Odstawiamy na min. dwa tygodnie do lodówki, co jakiś czas mieszając słoikiem, aby zalewa była cały czas jednolita. (Po pewnym czasie składniki zalewy opadają na dno).

Konsumujemy sobie spokojnie np.: z sałatką warzywną, z chlebem, jako dodatek do tradycyjnych polskich biesiadnych potraw.

Polecam i Smacznego

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Słodko mi i nie typowo Zapiekanki i Hot Dogi z ….

No właśnie zawsze mi się obiekty tego typu kojarzyły ze słodkimi wyrobami, a tu coś nie typowego i bardzo smacznego....

Zamknij