Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

Sajgonki po mojemu :)

Kilka dni temu odnalazłem w szafce papier ryżowy, więc postanowiłem coś z tym zrobić. Miały byc pierogi z kapustą i grzybami, ale jak już jest papier to zrobiłem sobie sajgonki.

Potrzebujemy:

  • 1/2 kilograma kapusty kiszonej
  • Papier ryżówy
  • 300g grzybów shitake (klasyczne sajgonki są z grzybami mun)
  • 1 duża cebula
  • Przyprawy (curry, pieprz japoński shicimi togarashi i sansyo)
  • 1l oleju
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarenka angielskiego ziela
  • Paczka makaronu ryżowego

Jak to robimy:

Kiszoną kapustę siekamy i gotujemy dodając ziele angielskie, bulion oraz liście laurowe. Po ugotowaniu odcedzamy i wyciskamy jak najwięcej płynu z kapusty. Używamy do tego sitka, szmatki. Usuwamy z kapusty ziele angielskie i liście laurowe. Cebule kroimy w kostkę i przesmażamy je. Grzyby gotujemy i siekamy je. Po przygotowaniu wszystkich składników mieszamy je, dodajemy dla smaku soli i pieprzu.

Grzyby shitake moczymy całą noc w wodzie i odcedzamy je. Gotujemy z cukrem i sosem sojowym. Ja z powodu braku sosu sojowego użyłem sosu worchestershire i cukru.

Grzyby siekamy w rozdrabniaczu.

Przesmażamy cebulę.

Łączymy w całości i przesmażamy.

Powstaje nam farsz.

Przygotowujemy papier ryżowy.

Namaczamy płat papieru ryżowego.

Nakładamy na środek farszu i zawijamy w cienką rolkę.

Smażymy w głębokim tłuszczu. Do tych sajgonek można dodać do farszu mięso mielone lub posiekane paluszki krabowe. U mnie zabrakło makaronu ryżowego, który tez jest składnikiem sajgonek. Mimo wszystko były bardzo smaczne.

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje

Przeczytaj inne:
Wino z aronii przepis dla osób pełnoletnich

Jak co roku po wakacjach w rejonach doliny Wisły w okolicach Kazimierza jak i w okolicach Zielonej Góry zaczyna się...

Napój bogów ambrozja w płynie

Tak można opisać trudno dostępny a niezwykle popularny napój o smaku coli coś pomiędzy cherry coke z dodatkiem odrobiny migdałów....

Zamknij