Sałatka Kyuri no Sunomono – czyli sałatka z ogórka i glonów wakame

Sałatka Kyuri no Sunomono – czyli sałatka z ogórka i glonów wakame

Japonia słynie z bardzo ciekawej i urozmaiconej kuchni, ponadto bardzo zdrowej. Kuchnia japońska nie tylko słynie z sushi, ale także z sałatek, zup i gorących dań. Dziś przygotowałem sobie dwie potrawy: na początek odżywcza i orzeźwiająca sałatka z ogórka i glonów wakame.

Co potrzebujemy:

  • Garść suszonych glonów wakame
  • Ogórek
  • Pół marchewki
  • Ocet ryżowy, około 50 ml
  • Sos sojowy około 7,5 ml
  • 2 łyżki cukru

Jak to przygotowujemy:

Zaczynamy od umycia ogórka i obrania go.

Kroimy go w talarki.

Posypujemy solą.

Odkładamy do miseczki i przygotowujemy glony wakame.

Zalewamy je gorąca wodą.

Mamy już przygotowane glony i ogórka, więc czas na sos.

Odmierzamy 50 ml octu ryżowego, dodajemy 7,5 ml sosu sojowego oraz 2 łyżeczki cukru. Dokładnie mieszamy, aby całkowicie rozpuścił się cukier.

Mamy już gotowe składniki.

Mieszamy je i maczamy w sosie, po namoczeniu odsączmy sos. Nakładamy do miseczki i podajemy.

Smacznego! Polecam na upalne dni!

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Grecki sos Tzacyki by DJ Gotuje

Moja mama będąc w Grecji na wycieczce nie mogła sie na chwalić tamtejszej kuchni, a w szczególności prostego sosu tzacyki....

W poniedziałek byłem znów w EDO Fusion

Mój skromny łakomy brzuszek, poczuł się samotny i głodny. Postanowił mnie zawlec do Krakowa do mojej ulubionej restauracji. EDO Fusion,...

Zamknij