Sałatka warzywna – tradycyjna polska sałatka

Sałatka warzywna – tradycyjna polska sałatka

Jako że dziś dzień lenia, to nadrabiam zaległości z wpisami. Postanowiłem opisać sałatkę, która często jest podawana na naszych stołach, czyli sałatka ziemniaczano-warzywna. Jest to przepis z cyklu low-cost .

Co potrzebujemy:

  • Około 1 kg ziemniaków
  • 3 duże jabłka
  • 4 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • Duży majonez (ja używam Kielecki)
  • sól, pieprz

Jak to robimy:

Gotujemy nasze ziemniaki w mundurkach.

Inne warzywa ugotowaliśmy np. podczas gotowania wywaru lub rosołu. Pamiętacie jak już wspomniałem wielokrotnie – nie wyrzucamy nic podczas gotowania, nawet jeśli nie jest to składnik naszej potrawy, to możemy wykorzystać to do innej.

 

 

 

Ja mam w swojej kuchni zestaw garnków firmy Zepter i jak na prawie 20letnie garnki są nie do zniszczenia.  Warzywa gotować można też na parze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak już nasze składniki są ugotowane na pół twardo, to kroimy je w kostkę, a cebule rozdrabniamy w rozdrabniaczu.

Jajka szatkujemy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodajemy jajka do miski, kroimy marchew, seler oraz dodajemy majonez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dokładnie mieszamy sałatkę, dodajemy sól i pieprz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gotowa sałatka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podajemy ją z chlebem, albo solo. Jest także popularnym składnikiem tzw. śledzika po japońsku gdzie wokół sałatki jest zawinięty śledź i jajko na twardo

Pozdrawiam oraz smacznego

DJ Gotuje

 



Przeczytaj inne:
Wasabi Tori to Edamame :) czyli kolejna potrawa z EDO Fusion

W poniedziałek 19.12.2011 roku ponownie odwiedziłem moją ulubioną restauracje z kuchnią Japońska EDO Fusion na rogu ulic Miodowej i Bożego...

Jutro recenzja kolejnego dania,kilka przepisów,oraz torchę historii…

…ale po kolei Pojawią sie Wasabi Tori to Edamame co się za tym kryje jutro ;) Przepis na wyśmienity pasztet...

Zamknij