Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

Sernik, serniczek, serdniczek :):)

Bardzo lubię wyroby na bazie nabiału, ryb, czyli ogólnie mówiąc zdrowe jedzenie pełne wartościowych składników odżywczych, ale nie był bym sobą jakbym powiedział że nie lubię słodkich rzeczy.

Z jednych takich słodkości, które uwielbiam są serniki wszelakiego rodzaju. Lubie sernik na bez pieczenia, na kruchym cieście, po wiedeńsku, sernik mazurek itp

Ja dziś się podzielę z Wami przepisem na sernik ala Mazurek.

Co nam będzie potrzebne

  • 3 średniej wielkości ziemniaki ugotowane
  • 1 kg sera białego (słodki,tłusty,półtłusty)
  • 20 dkg masła – sklarować
  • 30 dkg cukru
  • 6 jaj
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki “Majzeny”
  • rodzynki sparzone
  • ekstrakt wanilii
  • aromat śmietankowy

A teraz jak to zrobimy 🙂

Ugotowane ziemniaki i ser mielimy 2-3 krotnie w maszynce do mielenia,

dodajemy żółtka,wanilię i cukier.

ucieramy na gładką masę. Ubijamy białka na sztywno

i dodajemy je do naszej masy

dodajemy mąkę i rodzynki, delikatnie mieszając.

Wlewamy na posmarowaną masłem i bułka formę -> tortownicę

Przykrywamy folią aby nasz sernik nie wysechł za bardzo i nie był za suchy

Wkładamy do piekarnika i na spód wkładamy naczynie z lodem aby stworzyć wilgotne środowisko pieczenia

Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 45 minut.Po upieczeniu wyjmujemy z formy i pozwalamy mu ostygnąć

A więc połowa sukcesu sernik gotowy no to robimy teraz krem cytrynowy aby ozdobić nasz serniczek

co potrzeba do kremu

  • 3 cytryny
  • 3 jaja – sparzyć
  • 100g cukru pudru
  • 100g zmrożonego masła

Jak robimy krem ???

Parzymy cytryny dokładnie szorując. Wysuszamy i ścieramy skórkę, oraz wyciskamy sok -> sok przecedzamy.Roztrzepujemy  jaja ze szczyptą soku, tartą skórką cytrynową i cukrem.

Zawieszamy miskę z jajami nad parą (woda w garnku wrząca)

i mieszamy rózgą dokładając porcjami masło (zmrożone) mieszamy aż zrobi się jednolita masa.

Ostudzamy i rozsmarowujemy na naszym serniku około 1,5cm warstwę – dość grubo

 i tak doszliśmy do finału 🙂 Smacznego

Wskazówki

  • cały czas mieszamy , nie przyspieszać podgrzewania bo zrobi się jajecznica
  • jeśli jest przegrzanie należy odstawić na chwilę z nad pary

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje

Przeczytaj inne:
W środę 20 czerwca Ponownie odwiedziłem lokal który należy do moich ulubionych EDO Fusion

O lokalu nie muszę pisać ponieważ o EDO jz nie jednokrotnie pisałem. Tym razem wybór padł na tempurę, oraz zestaw sushi sumo...

Pyskówka o Jedzeniu: ORZECH WŁOSKI-WIELKIE ZIOŁO cz.II.

Kolejny wpis naszej Pyskówki. Zapraszam ciąg dalszy o orzechach POLECAMY pyskowkaojedzeniu: Czarne orzechy: Zbieramy orzechy w momencie gdy jeszcze dają się przekroić...

Zamknij