Serowe Fondue, idealne na wieczór z przyjaciółmi

Serowe Fondue, idealne na wieczór z przyjaciółmi

Szwajcaria słynie z zegarków, banków i wybornych serów. Ich narodową potrawą jest Fondue. Doskonała potrawa z kompozycji serów i wina. Wielokrotnie jadłem przetworzoną z torebki, więc postanowiłem w końcu zrobić własną wersję.

Zapraszam po przepis!

Fondue jest jedną z tych potraw, które mógłbym jeść bez końca. Niestety to co jest dostępne w sklepach może i jest smaczne, ale cena z kosmosu. Postanowiłem to zmienić i zrobić sobie samemu.  Moja miłość do tej potrawy powstała, kiedy pierwszy raz ją zobaczyłem w programie Tony-ego Halika i Elżbiety Dzikowskiej “Pieprz I Wanilia”. W programie o Szwajcarii właśnie pokazywali tę potrawę. Wtedy pierwszy raz w sklepie kupiłem właśnie fondue i od tego czasu jak mam tylko możliwość i okazję robię fondue. Pierwotnie fondue było potrawą przygotowywaną przez górali szwajcarskich. Więcej o fondue tutaj.

Co nam będzie potrzebne:

IMG_6906

  • 150 g sera Ementaler
  • 150 g sera Gryuere
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 ml wody
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 2 ząbek czosnku
  • 1 i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 10 ml maggi
  • Odrobina sosu sojowego
  • Sól

Dodatki do fondue z którymi będziemy spożywać:

  • bagietka lub bułki
  • warzywa (marchew, pomidorki koktajlowe, papryka, seler naciowy)

Jak to robimy:

Zaczynamy od nasmarowania garnka czosnkiem.

IMG_6907

Ser trzemy na drobnej tarce. Mieszamy ze sobą dodając mąkę ziemniaczaną.

IMG_6912

 

Jak już mamy przygotowany garnek i ser zaczynamy gotowanie, najpierw wlewamy wino i wodę.

IMG_6910

 

Porcjami dosypujemy ser tak, aby się równomiernie roztapiał. Pamiętamy o tym, aby cały czas mieszać.

IMG_6914

 

Jak już roztopimy nasz ser dodajemy gałkę muszkatołową i pieprz, cały czas dokładnie mieszając . Najlepiej przygotowywać to w specjalnym kociołku takim jak na pierwszym zdjęciu (zdjęcie pochodzi ze sklepu internetowego Promo-wholesale.com).

Zasiadamy ze znajomymi przy kociołku, u mnie wyjątkowo w garnku i ruszamy do maczania dodatków w pysznej fondue.

IMG_6921

 

Oprócz serowej jest jeszcze odmiana mięsna i czekoladowa. Każda z nich jest idealna na małe party w domu, do każdej z nich znajdziemy składniki w domu nawet z zaskoczeni przez znajomych. A może by tak dziś wieczorem zadzwonić, zaprosić znajomych i dobrze się zabawić poza Facebookiem, Twitterem, Google+ i innych.  Przygotowanie trwa niecałe 15 minut  koszt niewielki, a zabawa przednia.

Pamiętajcie o jednym: znajdźcie swój ulubiony ser, który będzie wam najlepiej pasował i smakował. Moje poszukiwania właśnie się rozpoczęły. O ich wynikach poinformuję Was drodzy czytelnicy na naszych profilach społecznościowych i w aktualizacjach  tego wpisu.

Polecam i smacznego

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Pasztet, czyli coś dobrego z niczego

Pasztet jest podobna potrawą do bigosu, najlepiej go upiec po jakimś święcie lub większej imprezie z resztek mięs, które nam...

Dziś 14-ty :) czyli robimy cos z resztek

Jako że całego kurczaka nie byłem wczoraj w stanie wchłonąć, więc zostało trochę mięsa. Ach co to była za wyżerka,...

Zamknij