Skorzonera, czyli wężomord. Bardzo smaczne i niedoceniane warzywo

Skorzonera, czyli wężomord. Bardzo smaczne i niedoceniane warzywo

Między świętami byli u mnie znajomi przywieźli ze sobą swoje przysmaki oraz pęczek skorzonery. To bardzo ciekawie wyglądające warzywo o staropolskiej nazwie wężomord, a także spotkałem się z nazwą, że to polski szparag. Postanowiłem wykorzystać to warzywo i zrobić z nim coś dobrego i tak powstała zupa. Zapraszam po przepis….

Skorzonera to bardzo smaczne warzywo, bogate w sole mineralne i witaminy. Dlaczego nazywane jest wężomordem? Bo w starej medycynie ludowej używano go jako lek na jad żmii.

Co nam będzie potrzebne:

  • pęczek skorzonery
  • 250g kaszy jaglanej
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 2 duże ziemniaki
  • 1/4 korzenia selera
  • oliwa z oliwek
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna angielskiego ziela
  • 1/2 gałki muszkatołowej – świeżo startej
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki

Jak to robimy:

WP_20150116_009

 

Zaczynamy od obrania skorzonery. Jak już obierzemy ją i inne warzywa, możemy zaczynać od pokrojenia w kostkę. Teraz płuczemy kaszę jaglaną, aż woda pod nią będzie w miarę przeźroczysta i odstawiamy ją, aby się podgotowała.

WP_20150116_017

Pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, seler i skorzonera) wrzucamy na patelnię i podsmażamy z czosnkiem. Następnie wrzucamy do garnka.

WP_20150116_014

Zalewamy wodą i dodajemy kaszę jaglaną, aby się nam podgotowały. Powstaje w ten sposób bardzo smaczna zupa warzywna.

WP_20150116_021

Bardzo mi posmakowała skorzonera, a zupa bardzo smaczna i pożywna.

WP_20150116_024

Polecam, a w szczególności,gdy ktoś się odchudza lub nie jada mięsa.

WP_20150116_023

Pamiętajcie o jednym, że kasza jaglana jest jak gąbka, wciągnie po pewnym czasie większość wywaru. I co wtedy? Bierzemy resztkę wywaru, odparowujemy go i mamy gotowe danie główne. Ja do reszty, jaka mi została, usmażyłem sobie kurczaka,

WP_20150117_007

Teraz jestem na diecie, ale nie oznacza to, że nie będą się pojawiały przepisy i recenzje lokali. Mam sporo materiału jeszcze sporo do zrobienia i przedstawienia Wam drodzy czytelnicy.

Pozdrawiam i smacznego

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Przepis na Marnowane Rydze (niestety bez foto)

Jesienna ciepła i wilgotna pogoda powoduje że następuje wysyp grzybów. Zaczyna się wtedy grzybobranie. Jednym z najpopularniejszych grzybów zbieranych w...

Wieprzowina z orzeszkami po mojemu, czyli …

Tak mi chodziło coś do jedzenia po głowie. Otwarłem lodówkę a w niej pustka. Podrapałem się po głowie i poszedłem...

Zamknij