Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

Słowo na sobotę: Pierogi

Od kilku dni zbierał się materiał na dzisiejszy wpis.  Mianowicie dziś będzie o pierogach. Pierogi w naszej kuchni mają swój wyjątkowy wkład. Powstało wiele odmian pierogów, jednak ja przygotowałem dla was trzy najpopularniejsze odmiany pierogów.

  • z mięsem
  • z kapustą i grzybami
  • ruskie

Zaczniemy od ciasta, które jest takie samo dla wszystkich pierogów robionych przez nasze babcie i mamy.

Przepis na ciasto.

Składniki

  • 1/2 kg mąki wrocławskiej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • Woda mocno ciepła ok 3/4 szklanki

Jak to robimy:

Przesiewamy mąkę.

Po przesianiu mąki…

…dodajemy łyżka oleju oraz jajko.

Zaczynamy zagniatać ciasto, podczas zagniatania dolewamy wody mocno ciepłej.

Po zagnieceniu ciasta…

…rozwałkowujemy je bardzo cienko.

Wykrawamy szklanka okrągłe kształty pierogów.

Po wykrojeniu kształtów wypełniamy je farszem, pamiętając aby było go tyle, aby można było skleić naszego pieroga.

Tak sklejonego pieroga ?szczypiemy?, aby nam się nie rozleciał podczas gotowania.

Gotowe surowe pierogi gotujemy albo przechowujemy zamrożone. Mrozimy pierogi w sposób dwuetapowy. Pierwsze mrożenie na talerzyku poukładane w taki sposób aby się nam nie posklejały. Pierwsze mrożenie to około 15- 20 minut, musimy wyczuć, kiedy pierogi stają się twarde, w przeciwnym wypadku przykleją się nam do talerzyka. Jak przykleją się nam do talerzyka nie należy panikować, tylko odczekać chwile, aby odtajały i wtedy nie zrobią się nam dziury w pierogach przy odklejaniu.

Zamrożone pierogi możemy przechowywać nawet rok. Jak już robimy pierogi, to zróbmy sobie ich więcej. Po co kupować, jak można sobie samemu zrobić pyszne pierog. Polecam własne, bo są zdrowsze i smaczniejsze.

Przepisy na farsze:

Pierogi ruskie

  • 1 i 1/2 paczki 250g sera białego półtłustego lub tłustego
  • 3 duże kartofle ugotowane w skórce i obrane
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka Maggi
  • 1 łyżeczka laska soli i pieprzu

Jak to przygotowujemy:

Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na złocisto. Będzie nam potrzebna maszynka do mielenia mięsa, w której przemielimy nasze składniki: ser, cebulę, ziemniaki. Przemielone składniki mieszamy i doprawiamy.

Podajemy pierogi ze smażoną cebulką lub po staropolsku ze śmietaną i kminkiem.

Pierogi z mięsem

Najlepsze jest mięso po wygotowaniu na rosół i najlepiej jak jest dodane trochę drobiu. W naszej kuchni nic nie marnujemy, z każdego gotowania z resztek może powstać nowa potrawa 🙂

Potrzebujemy:

  • 3/4 kg wołowiny
  • 1 ćwiartka kurza
  • 2 średnie cebule

Jak to przygotowujemy:

Tak jak przy pierogach ruskich mielimy wszystkie składniki i mieszamy je, dodajemy odrobinę soli, ponieważ nasze mięso po ugotowaniu rosołu jest już nasiąknięte przyprawami użytymi podczas gotowania, w tym soli. Trzeba pamiętać, aby mocno uważać z solą, bo łatwo przesolić farsz. Dodajemy odrobinę pieprzu czarnego, tak jak lubimy.

Pierogi z kapustą i grzybami:

  • 1/2 kilograma kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 – 4 liście laurowe
  • 300 – 400 g  grzybów szlachetnych
  • Bulion drobiowy

Jak przygotowujemy:

Kiszoną kapustę siekamy i gotujemy dodając ziele angielskie, bulion oraz liście laurowe. Po ugotowaniu odcedzamy i wyciskamy jak najwięcej płynu z kapusty. Używamy do tego sitka, szmatki. Usuwamy z kapusty ziele angielskie i liście laurowe. Cebule kroimy w kostkę i przesmażamy je. Grzyby gotujemy i siekamy je. Po przygotowaniu wszystkich składników mieszamy je dodajemy dla smaku soli i pieprzu.

Smacznego i pamiętajcie drodzy czytelnicy – gotowanie nie jest trudne. Wystarczy odrobinę samozaparcia i chęci. Polecam, bo to zawsze taniej i szybciej zrobić sobie coś gotowanego w domu niż zamówić. Co nie oznacza, że wyjście do restauracji (nie fast foodu) raz w miesiącu lub częściej, choćby w celach towarzyskich i poznania innej kuchni, jest mocno wskazane. Nasz serwis pomoże wam wybrać odpowiednią do nastroju restaurację.

Gotujcie, eksperymentujcie oraz dzielcie się z nami swoimi potrawami.

Nasz [email protected]

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje

Przeczytaj inne:
Jeść albo nie jeść oto jest pytanie Eat or not eat this the question Tylko jak odpowiedzieć na to py

Jeść albo nie jeść oto jest pytanie Eat or not eat this the question Tylko jak odpowiedzieć na to pytanie...

Zlot Braci Kucharskiej pod Nosalem 2016

6 marca 2016 roku miałem zaszczyt brać udział w zlocie ludzi związanych z dobrym jedzeniem. Zapraszam na relację z tej...

Zamknij