Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

Smalec,Szmalczyk,Szmalec … czyli samo „zdrowie”

Tak jakoś naszła nas ochota na zrobienie sobie smalcu. Jako że nie jest to najzdrowsza potrawa, ale co tam raz na jakiś czas można.

Składniki

  • 2 kostki smalcu
  • 1kg podgardla
  • 4 cebule
  • 4 jabłka
  • sól, pieprz 🙂 

Jak to zrobić 

Obieramy cebule, jabłka. Jabłka trzemy na tarce grubsze, a cebule w rozdrabniaczu przetrąciłem raz

kroimy podgardle w kostkę

wrzucamy do wysokiego garnka lub do brytfanki, a dlaczego tak to napisze za chwilę

Stawiamy na gazie i zaczynamy wytapiać tłuszcz z podgardla.Jak już podsmażymy podgardle dodajemy dwie kostki smalcu (lepsza byłaby słonina ale smalec jak dla zaoszczędzenia czasu)

Jak już wytopi się nam wszystko dodajemy cebulę.

Mieszamy i smażymy cebulę aż z brązowieje.

teraz na koniec dodajemy jabłka. Uwaga: Dlaczego używamy wysokiego naczynia lub brytfanki. Ponieważ przy dodawaniu jabłka może nasz smalec zawrzeć i zacząć ostro się gotować i pienić.

Krótko smażymy aż odparuje woda z jabłek a one same się rozpuszczą w roztworze trwa to bardzo szybko ponieważ temperatura jaka panuje w naczyniu to około 300 stopni C. Na koniec przelewamy do naczyń

odstawiamy w chłodne miejsce aby nasz smalec się zestalił i był smarowny

Smacznego

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje

Przeczytaj inne:
Wieprzowina z orzeszkami po mojemu, czyli …

Tak mi chodziło coś do jedzenia po głowie. Otwarłem lodówkę a w niej pustka. Podrapałem się po głowie i poszedłem...

Skarbnica przypraw z całego świata

Zamknij