Stek, Burgery czy knajpa góralska?

Stek, Burgery czy knajpa góralska?

Podczas mojego pobytu w stolicy Tatr Zakopanym spożyłem burgera w Czikago tutaj recenzja. Nawet mi smakował i rozochocił mnie więc postanowiłem zjeść coś jeszcze. Padło na Restaurację STEK przy górnych Krupówkach. Zachęcony potykaczem zamówiłem burgera. Co było dalej?

Zapraszam do lektury …

W poprzedniej recenzji pisałem że widzę światełko w tunelu na gastronomicznym rynku Zakopanego. Niestety okazał się to ekspres EIC Tatry

IMG_53531

 (Powyższe zdjęcie jest na Peronie w Nowym Targu, ale tak to wjeżdża EIC Tatry.)

Można to tak sparafrazować: Było fajnie i w miarę smacznie, kolejny lokal to dramat. Z zewnątrz ładnie się prezentuje.

IMG_4594

Zacny budynek z ogródkiem. Może się podobać ale coś tu nie pasuje. W witrynie ładnie się nam prezentują szaszłyki i golonki.

IMG_4593

Ale czemu jest promowane jedzenie które nie kojarzy nam się z nazwą lokalu? Nie wiem i chyba tego najstarsi górale też nie. Idziemy dalej dostajemy w ręce zintegrowane z ciupagą menu.

IMG_4591

Przeglądając menu już na pierwszej stronie mamy niespójność nazwy lokalu z jedzeniem. “STEK Soczysty smak tradycji” kojarzy mi się bardziej z tradycyjnym T-bone a nie szaszłykiem czy pomidorową!!! bo te są promowane jako pierwsze.

IMG_4599Więc wertujemy dalej w poszukiwaniu steków i jest

IMG_4598Prawie na końcu menu, ale chwila odwracamy kartę a tam

IMG_4597znów ten sam zestaw steków. A między nimi co innego. Pomieszanie z poplątaniem  kto nie zauważył powtórzenia strony menu dokładnie takiej samej jak wcześniej? Nie wiem nie rozumiem tego. I tak przeglądając w zadumie jak emeryt Poseł Agent rozmyślając co z tą Polską skasował swe Porsche, oczekiwałem na swojego burgera. W końcu nadszedł

IMG_4603

Wylądował przede mną no nie wiem jak to nazwać bo obok burgera to chyba nie stało choć jakby się przyjrzeć to doskonale udaje.

IMG_4600

Zaczynamy od bułki jest to zwykła bułka dostępna w większości marketów a’la “owad w kropki” zwane dalej dyskontami spożywczymi. Plasterki ogórka nawet smaczne, pomidor szklarniowy z uprawy hydroponicznej, ser żółty najtańszy jaki wpadł w ręce w hurtowni. Mięsko 400g wołowiny no i tu są schody.

IMG_4602

Schody jak stąd na Giewont. Skład burgera, nie da się zrobić dobrego burgera z “dwójki” wołowej i antrykotu!!!! Gdzie najgorsza część mięsa wołowego jest dominującą. Ja wiem Zakopane. Górale i Szkoci mają swoją wspólną cechę, wielką oszczędność. Wiem że to jest biznes ale ta bułka z frytkami i sałatką nie powinna kosztować 36 zł max 15 i to przy Halnym wietrze. Smak mdły słodkawy sos który został zastosowany nie nadaje się do tego.

IMG_4609

Dodatek boczku nadawał coś tam ale za cholerę nie współgrało w tym burgerze nic. Nawet jego wygląd jest nie apetyczny. Jedno muszę oddać, ale tylko jedno smakowała mi sałatka a’la coleslaw.

IMG_4604

Tak na koniec pokaże jeszcze frytkę po przełamaniu

IMG_4611

Jak widać produkty użyte do zrobienia jedzenia są kiepskiej jakości. Smak pozostawia wiele do życzenia a niespójności menu i lokalu można by zrzucić że nowy lokal, ale niestety nie bardzo bo należy do grupy która posiada już w swoim portfolio nie jedną restaurację. Byłem w Czikago i STEK 8 października 2013 roku. więc ponad miesiąc temu. W Stek mówiono mi o zmianie karty więc mogło się zmienić co do karty bo co do burgerów nie sądzę. Mogę się miło rozczarować, ale coś czuje że tak zostanie. Jeszcze tam kiedyś zawitam z czystej ciekawości.

Pozdrawiam i nie polecam

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Sałatka Kyuri no Sunomono – czyli sałatka z ogórka i glonów wakame

Japonia słynie z bardzo ciekawej i urozmaiconej kuchni, ponadto bardzo zdrowej. Kuchnia japońska nie tylko słynie z sushi, ale także...

Już w przyszłym tygodniu

Kolejna odsłona wielkiego testu DJ Gotuje fast foodów. Kanapki przetestowane teraz pora na zestawy za grosze. Budżet 30 zł brzuch...

Zamknij