Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

Sushi historia i rodzaje

Japonia jest bardzo fascynującym krajem. Bogatą tradycje kulinarną i dość specyficzne. Dużo w kuchni Japońskiej jest zapożyczone z innych kultur jak na przykład tempura która pochodzi z Portugalii. Domeną Japończyków i ich wielkim atutem jest to że to bardzo pracowity naród, ale jakby to ująć???? Hmmm… Zastanawiam się i nie mogę odpowiedniego słowa znaleźć mam nadzieje że to dobrze będzie odzwierciedlało, Japończycy są narodem który na początku kopiował wszystko i udoskonalał, tak jak obecnie Chiny. Przyrównanie do Chin nie jest przypadkowe. W VII wieku czyli oznacza to, że potrawa sushi jest z 1000 letnim stażem, ale nie przypominało tego co teraz spożywamy. Sushi do Japonii przywędrowało wraz z innymi elementami kultury z Chin. Początkowo sushi było sposobem przechowywania i konserwowania ryb. Wypatroszone ryby solono i układano w beczkach które wcześniej na dnie miały warstwę ugotowanego ryżu i tak przekładano aby na końcu obciążyć czymś ciężkim. Po kilku tygodniach zmniejszano obciążenie. Tak przechowywane sushi długo utrzymywało świeżość. Gdzie pod koniec fermentacji usuwano ryż i konsumowano wyłącznie ryby. Na początku były to ryby słodko wodne a w późniejszych odmianach zaczęto używać także ryb morskich. Pierwsze wzmianki o sushi pochodzą z VI wieku z terytorium Chin. Obecnie też można zjeść sushi w formie z przed tysiąc lat w miejscowości Otsu która leży przy jeziorze Biwa nieopodal Kioto.

Około połowy XVII wieku mieszkający w Edo (dawna nazwa Tokio) lekarz o imieniu Matsumo Yoshiichi zapoczątkował zakwaszanie ryżu octem ryżowym a obecnie używa się zalewy zwanej Tezu składającej się z octu ryżowego, cukru i soli. Każdy bar serwujący sushi ma swoją zalewę i pilnie strzeże jej proporcji, od tego zależy w dużej mierze smak ryżu jak i od wody oraz równie ważny jest ryż i jego pochodzenie.

Sushi dzielimy na dwie odmiany podawane na wiele różnych sposobów, czyli na sushi z ryżem lub sashimi czyli surowa ryba podawana bez ryżu w cienkich plastrach zwanych tane-ami 

Sushi z ryżem dzielimy na:

  • Nigiri czyli plaster ryby (tane) kładziemy na kulce ryżu i podajemy parami
  • Maki które dzielimy na kilka rodzajów jest to ryba zawinięta w ryż za pomocą glonu nori:
  1. hosomaki czyli cienkie (hoso znaczy cienkie) jeden składnik w środku istnieje także odmiana hosospecjalne z dwoma składnikami w środku
  2. futomaki czyli grube (futo znaczy grube) gdzie jest 5 składników jak i ura futomaki czyli z ryżem na zewnątrz
  3. maki klasyczne z 2 lub 3 składnikami w środku gdzie glon nori jest na zewnątrz i ura maki sa z glonem wewnątrz a ryżem na zewnątrz
  4. Temaki czyli maki zwijane w rożek w rekach sushi mastera
  5. Gunkan Maki (gunkan znaczy okręt) czyli sushi w kształcie okrętu wypełnione na spodzie ryżem a na górze rybą,ikrą, lub innym składnikiem
  6. Oyako Maki kulka ryżu owinięta rybą z nadzieniem jak np ikra
  • oshi zushi to jest najstarsza forma współczesnego sushi jest to sushi prasowane w specjalnym pudełku oshiwaku
  • inari sushi czyli sushi na słodko
  • gomoku zushi – czyli sushi w miseczce (gomoku – pięc rodzajów) składający sie z miseczki gotowanego ryżu i pięciu składników ułożonych na ryżu
  • chirashi zushi (hirashi znaczy rozsypany) sushi rozsypane na ryżu
  • mushi zushi jedyna odmiana sushi która jest podawana na gorąco inaczej mówiąc sushi gotowane na parze

oraz sashimi czyli sama ryba bez ryżu

a teraz foto aby było łatwiej poznać

NIGIRI

HOSOMAKI

URA MAKI

FUTOMAKI

GUNKAN MAKI

INARI ZUSHI

powyższe zdjęcia są własnością Pana Piotra Zajączkowskiego właściciela EDO sushi bar

OYAKOMAKI

TEMAKI

OSHIZUSHI

sposób podania

CHIRASHI ZUSHI

MUSHI ZUSHI

SASHIMI

przy pisaniu tej notatki wykorzystałem zdjęcia dostępne z internetu oraz moje jak i Pana Piotra Zajączkowskiego 

korzystałem również z książek

  • Przewodnik Kulinarny Pascal Japonia autorstwa P.Pawła Albrzykowskiego
  • Japońska kultura kulinarna Iwona Kordzińska-Nawrocka

oraz z własnej wiedzy

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje

P.S. jak tylko będzie chwila napisze jak powinno się jeść sushi i zamieszczę filmik w jaki sposób zrobić sushi w domu

Przeczytaj inne:
Wśród wielu ciekawych produktów jakie były prezentowane na targach moją szczególną uwagę przykuł kon

Wśród wielu ciekawych produktów jakie były prezentowane na targach moją szczególną uwagę przykuł koncentrat ziół w soli morskiej (bazylii, oregano,...

Jak należy spożywać sushi

Tym małym krótkim wpisem, a dokładnie zdjęciem wklejonym z internetu, dodajemy do cyklu poradnikowego, jak zachowywać się przy stole. Dziś...

Zamknij