Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

Świeta idą czyli zupa grzybowa przy okazji łazanek

Święta tuż tuż już grudzień puka do kalendarza więc trzeba zacząć przygotowania. Spalic choinkę, rozbić bombki zwinąć lampki ze sklepu 😉

A więc do rzeczy podaje przepis na zupę grzybową

  • około 10 dkg suszonych grzybów
  • Bulion/rosół a najlepsza do tego jest woda z pod gotowania wędzonej szynki świątecznej
  • sól, pieprz
  • Makaron najlepiej łazanki
  • śmietana do zabielenia

Sposób przygotowanie

około 3 garści grzybów namaczamy na noc. Odsączmy i zalewamy około 1 litrem wody sól i gotujemy do miękkości. Wody z pod grzybów nie wylewamy grzyby odcedzamy a wywar z pod grzybów łączymy z rosołem około 1/2 litra lub wodą z gotowania szynki. Zagotowujemy dodajemy około pół łyżki śmietany 12% słodkiej i pilnujemy aby sie nie zważyła jak nie mam świeżej śmietany dobrze jest ją najpierw zahartować, pieprz sól, odrobina magi w płynie. Podajemy z łazankami lub z grzankami

Nie ma zdjęcia będzie z świątecznego stołu zapodane 🙂

Łazanki

  • Paczka makaronu łazanki
  • około 2 kg kapusty kiszonej
  • Grzyby
  • 30- 40 dkg boczku lub podgardla
  • ok 2 średnie cebule
  • 1/2 kostki masła
  • 7-8 liści laurowych,6 ziaren angielskiego ziela,1/2 łyżeczki pieprzu, sól – 1 płaska łyżka, 1 – łyżka kminku,2 buliony (drobiowe)

Przygotowanie Łazanek 

Krok 1

Ugotować 1 paczkę makaronu łazanek w osolonej wodzie, z odrobiną oliwy.

Płuczemy po zagotowaniu zimna wodą

Krok 2

Gotujemy kapustę kiszoną około 2 kilogramów, która wcześniej kroimy i raz płuczemy. Dolewamy trochę wody oraz dodajemy 7-8 liści laurowych, 6 ziaren angielskiego ziela, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżkę soli, 1 łyżeczkę kminku, 2 buliony i zagotowujemy aż do miękkości. Jak już zmięknie kapusta odcedzamy ją

Krok 3

Gotujemy wcześniej namoczone grzyby z dodatkiem soli pamiętać aby wyar z grzybów zostawić do zupy grzybowej !!!!!

(żadnego wywaru nie wylewamy z pod kapusty użyjemy go do kwaśnicy a z grzybów do zupy grzybowej)

Grzyby siekamy drobno albo wrzucamy do rozdrabniacza razem z surową cebulą

Smażymy grzyby wraz z cebula na połowie kostki masła

Krok 4

Kroimy w kostkę podgardle lub boczek który zakupiliśmy i smażymy go

Finał :):)

Wszystko łączymy w dużym garnku, podgrzewając delikatnie i stale mieszając składniki. Składniki powinny być starannie wymieszane. Dodajemy pieprzu mielonego i magi w płynie do smaku ewentualnie resztę masła. Gotujemy tak przez jakies 10 minut aby składniki się dobrze połączyły.

Zanim podamy niech sobie nasze łazanki trochę postoją to smaki przejdą i połączą się. Najlepsze są nazajutrz

Uwaga na przypalanie.

Smacznego życzę Ja czyli DJ Gotuje

Przeczytaj inne:
Quo vadis Burger Kingu…

Do smaków mojej młodości można zaliczyć niewątpliwie Burger Kinga i potrójnego Whoppera. Tak było przez kilka lat, aż ze względów...

Ciasteczka – zdrowe, domowe pyszności

Siedzieliśmy w domu z Pyskówką i zastanawialiśmy się co by tu zjeść. Nie mieliśmy ochoty na jakieś kupne ciasto, a...

Zamknij