Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

Świeta idą czyli zupa grzybowa przy okazji łazanek

Święta tuż tuż już grudzień puka do kalendarza więc trzeba zacząć przygotowania. Spalic choinkę, rozbić bombki zwinąć lampki ze sklepu 😉

A więc do rzeczy podaje przepis na zupę grzybową

  • około 10 dkg suszonych grzybów
  • Bulion/rosół a najlepsza do tego jest woda z pod gotowania wędzonej szynki świątecznej
  • sól, pieprz
  • Makaron najlepiej łazanki
  • śmietana do zabielenia

Sposób przygotowanie

około 3 garści grzybów namaczamy na noc. Odsączmy i zalewamy około 1 litrem wody sól i gotujemy do miękkości. Wody z pod grzybów nie wylewamy grzyby odcedzamy a wywar z pod grzybów łączymy z rosołem około 1/2 litra lub wodą z gotowania szynki. Zagotowujemy dodajemy około pół łyżki śmietany 12% słodkiej i pilnujemy aby sie nie zważyła jak nie mam świeżej śmietany dobrze jest ją najpierw zahartować, pieprz sól, odrobina magi w płynie. Podajemy z łazankami lub z grzankami

Nie ma zdjęcia będzie z świątecznego stołu zapodane 🙂

Łazanki

  • Paczka makaronu łazanki
  • około 2 kg kapusty kiszonej
  • Grzyby
  • 30- 40 dkg boczku lub podgardla
  • ok 2 średnie cebule
  • 1/2 kostki masła
  • 7-8 liści laurowych,6 ziaren angielskiego ziela,1/2 łyżeczki pieprzu, sól – 1 płaska łyżka, 1 – łyżka kminku,2 buliony (drobiowe)

Przygotowanie Łazanek 

Krok 1

Ugotować 1 paczkę makaronu łazanek w osolonej wodzie, z odrobiną oliwy.

Płuczemy po zagotowaniu zimna wodą

Krok 2

Gotujemy kapustę kiszoną około 2 kilogramów, która wcześniej kroimy i raz płuczemy. Dolewamy trochę wody oraz dodajemy 7-8 liści laurowych, 6 ziaren angielskiego ziela, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżkę soli, 1 łyżeczkę kminku, 2 buliony i zagotowujemy aż do miękkości. Jak już zmięknie kapusta odcedzamy ją

Krok 3

Gotujemy wcześniej namoczone grzyby z dodatkiem soli pamiętać aby wyar z grzybów zostawić do zupy grzybowej !!!!!

(żadnego wywaru nie wylewamy z pod kapusty użyjemy go do kwaśnicy a z grzybów do zupy grzybowej)

Grzyby siekamy drobno albo wrzucamy do rozdrabniacza razem z surową cebulą

Smażymy grzyby wraz z cebula na połowie kostki masła

Krok 4

Kroimy w kostkę podgardle lub boczek który zakupiliśmy i smażymy go

Finał :):)

Wszystko łączymy w dużym garnku, podgrzewając delikatnie i stale mieszając składniki. Składniki powinny być starannie wymieszane. Dodajemy pieprzu mielonego i magi w płynie do smaku ewentualnie resztę masła. Gotujemy tak przez jakies 10 minut aby składniki się dobrze połączyły.

Zanim podamy niech sobie nasze łazanki trochę postoją to smaki przejdą i połączą się. Najlepsze są nazajutrz

Uwaga na przypalanie.

Smacznego życzę Ja czyli DJ Gotuje

Przeczytaj inne:
Ciasta mojego wypieku

Ciasta mojego wypieku

Majonez Kielecki, ale czy tylko to produkuje WSP Społem?

Kiedyś na swoim prywatnym profilu na Facebooku zapytałem jaki moi znajomi lubią majonez. Praktycznie jednym chórem wszyscy wskazali na mój...

Zamknij