Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

Wasabi Tori to Edamame :) czyli kolejna potrawa z EDO Fusion

W poniedziałek 19.12.2011 roku ponownie odwiedziłem moją ulubioną restauracje z kuchnią Japońska EDO Fusion na rogu ulic Miodowej i Bożego Ciała w Krakowie.

Tym razem padło znów na zupkę Pho, oraz tytułową potrawę Wasabi Tori to Edamame. Zupy Pho nie będę opisywał bo już była kilkukrotnie opisywana przeze mnie dla przypomnienia zamieszczę zdjęcie i linka do zupy.

recenzja Zupa Pho

Na drugie danie był Wasabi Tori to Edamame, czyli Filet z Udek Kurczaka z Zielonym groszkiem cukrowym i dającym ostatni akord smakowy sosem wasabi czyli sosem “chrzanowym o zielonym kolorze” z Edamame czyli zielone warzywo znane bliżej jako fasolka sojowa. Nazwa Edamame ?? w języku Japońskim oznacza gałązkę fasoli (Eda- gałązka + Mame – fasola) .Do tego jeszcze było zapiekane pure z ziemniaków o nucie imbirowej  

Skupmy się na Wasabi Tori to Edamame.

Sama potrawa na żywo wygląda przepięknie aż się chce ją podziwiać zamiast zjeść, w EDO Fusion pojawiły się obrazy w dużej sali od strony Bożego Ciała i tak sobie myślałem czy nie powiesić tego dania w ramie  😉 istne dzieło sztuki kulinarnej. Na spodzie były pięknie ułożone szparagi zapytacie się czemu szparagi jak miała być fasolka sojowa Edamame??? Odpowiadam miałem troszkę pecha skończyła się więc Kelner zapytał się grzecznie czy mogą być szparagi? Odpowiedź była jedna – Tak mogą i w ten sposób powstało nowe danie na bazie oryginalnego. Uwielbiam udko z kurczaka a ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. Smak był nieco zaskakujący spodziewałem się, że będzie ostre a było zaskakująco łagodne jak na sos na bazie wasabi. Jak ktoś nie wie co to jest wasabi to w następnych notatkach będzie o sushi jak sie robi jak wygląda rodzaje i historia. 

Całość jest lekko słodkawa a kurczak wyśmienicie doprawiony co daje wraz sosem całej kompozycji niebanalny smak. Moje podniebienie zachwyciło przechodzenie smaków i ich kompozycja do tego ziemniaki pure z nutą imbirową zapiekane rewelacyjnie dopełniały smak potrawy

Jakby to precyzyjniej opisać??? Hmm…

No to próbujemy.

Wasabi Tori to Edamame to doskonała kompozycja smaków ostrego i słodkiego które na wzajem się niwelują, ale nie tworzą mdłego posmaku, wręcz przeciwnie. Człowiek z każdym kęsem, z każdym kawałkiem odkrywa coś nowego, niepowtarzalnego. Zmysłu zaczynają w połowie potrawy szaleć!!! Mówię wam to co dostałem prowadziło do ekstatycznych doznań. Sam kurczak jest delikatnie przyprawiony co sprawia że smaki słodkie i ostre które się zwalczają dostają nutę, która powoduje, że potrawa nie robi się ni jaka i nabiera charakteru.  Mógłbym zużyć cała klawiaturę, oraz non stop pisać o tym kurczaku, a i tak nie oddam jego niepowtarzalnego smaku. Na kurczaka zapraszam do EDO Fusion ulica Miodowa 8, róg Bożego Ciała.

Serdecznie zapraszam i proponuje skorzystać z oferty EDO Fusion jak i EDO Sushi Bar.

Na koniec wisienka na torcieczyli filmik instruktarzowy jak ugotować fasolkę edamame ja mam nadzieje że wkrótce i będę miał jak nakręcić filmiki typu How to dla was.

Smacznego i wielu ekstatycznych doznań

DJ Gotuje

Przeczytaj inne:
Kuchenne Rewolucje czyli sięgnąć dna po Polsku

Bardzo rzadko się zdarza abym zdenerwował się pod wpływem artykułu, ale dziś przelała się czara goryczy. To co pokazała Magdalena...

Święta święta i po świętach czyli BIGOS ;)

Najsmaczniejsza kuchnia i najciekawsze potrawy mają genezę w swojej prostocie. Pochodzenie potraw też jest bardzo ciekawe i historia ich powstania....

Zamknij