Recenzje Lokali

Przepisy

Relacje z Imprez

Zapiekanka ziemniaczana

Jako że zima się ma już powoli schyłkowi i wiosna puka do drzwi, w oczekiwaniu na nowalijki przypomniała mi się jesienna potrawa.

Postanowiłem przytoczyć prosty przepis na danie, które możemy zrobić w piekarniku. Tradycyjnie taką zapiekankę robi się w kociołku na ognisku w żeliwnym garnku, ale można też zrobić w domu w naczyniu żaroodpornym.

Tak naprawdę zapiekanka ta jest najprostszą wersją tzw.  start up’u kawalera, aby pokazać że coś umie się w kuchni poza otwieraniem lodówki, aby wyjąc piwo. 😉

Na bazie tego przepisu można zrobić naprawdę wiele ciekawych potraw, zachęcam do podzielenia się z nami Waszymi pomysłami na ten przepis, czekamy na wasze zdjęcia oraz przepisy związane z tą potrawą. Czekamy na gotowe zdjęcia, które zamieścimy w naszym serwisie z podpisem wykonawcy. 🙂

djgotuje@gmail.com

Co będzie nam potrzebne:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • Około 300g boczku
  • Około 300g sera żółtego
  • 2 średnie cebule
  • Przyprawy: czubrica (zielona i czerwona), liście laurowe, sól, pieprz shicimi togarashi.

Jak to robimy:

Kroimy w talarki cebule i ziemniaki, a boczek i ser w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami składniki i dodajemy na każdą co trzecią warstwę.

Wkładamy do piekarnika zamknięte naczynie żaroodporne i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze około 200 stopni Celsjusza.

Bardzo proste, a jakże smaczne danie na szybko i przyjemnie. Do tego jeszcze kefir lub maślanka i nie ma nic lepszego na poprawę humoru.

Pozdrawiam i smacznego

DJ Gotuje

Przeczytaj inne:
Słowo na sobotę: Pierogi

Od kilku dni zbierał się materiał na dzisiejszy wpis.  Mianowicie dziś będzie o pierogach. Pierogi w naszej kuchni mają swój...

Ohh Sushi & Grill Galeria Dominkańska – kolejna sieciówka

Jakieś 3 tygodnie temu byłem na Dolnym Śląsku, jako że ostatnia wizyta w pobliskiej kebabowni na dworcu we Wrocławiu skończyła...

Zamknij