W naszej kuchnie dziś wesoło – Wina i nalewki ziołowe

W naszej kuchnie dziś wesoło – Wina i nalewki ziołowe

W naszej kuchni dziś wielki dzień zlewamy wina i robimy nalewki z młodych liści orzecha. Orzech jak powszechnie wiadomo ma wiele znaczeń dla nas. Jest bardzo zdrowy, pomaga na wiele dolegliwości.

Od lat moja Mama, zajmuje się przetworami i nalewkami ziołowymi. To dzięki niej i jej pomysłom mam sie czym dzielić z Wami drodzy Czytelnicy.

więcej na temat nalewki i jak się ja robi będzie do przeczytania wkrótce na jej autorskim blogu

Pyskówka o Jedzeniu


Ja jedynie na tą chwilę zrobię wam apetyt

Potrzebujemy

  • około 2l wina (najlepiej domowej roboty)
  • duża ilośc liści orzecha włoskiego
Jak robimy nalewkę z liści orzecha
Zbieramy liście z drzewa i przynosimy je do domu, Obrywamy je aby pozbyć się środkowej części liścia ogonka. Mielimy je

Liście dodajemy do wina i mieszamy je

Tak przygotowaną mieszankę pozostawiamy często wstrząsając, oraz mieszając przez 10 dni po tym czasie odcedzamy i możemy zrobić dwie rzeczy albo zrobić nastaw z kolejnej porcji liści aby był mocniejszy, albo zlewamy odcedzone do butelek i zostawiamy w chłodnym miejscu na wszelki wypadek na dolegliwości, lub pijemy sobie codziennie dla zdrowia. Wybór pozostawiam Wam drodzy czytelnicy.

Nadmiar liści suszymy a do czego sie nam mogą przydać i co możemy przeczytacie na blogu Pyskówka o Jedzeniu


Zeszło roczne suszone liście orzecha włoskiego


Nowe liście do suszenia

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Udko z kurczaka plus ziemniaki plus kupna sałatka =

obiad na szybko i na lenia bo przepis jest bardzo prosty udko z kurczaka przyprawa do kurczaka olej/oliwa ziemniaki kupna...

Kuchnia Gruzińska – tekst powstał przy współpracy z Pyszne.pl

Kuchnia gruzińska pełnymi garściami czerpie z naturalnych upraw rosnących u stóp Kaukazu. Żywiołowość Gruzinów i ich gościnność widać nie tylko...

Zamknij