Zlot Braci Kucharskiej pod Nosalem 2016

Zlot Braci Kucharskiej pod Nosalem 2016

6 marca 2016 roku miałem zaszczyt brać udział w zlocie ludzi związanych z dobrym jedzeniem. Zapraszam na relację z tej zacnej imprezy… 

O zlocie dowiedziałem się przypadkiem i zastanawiałem się długo czy się zgłosić, czy mnie przyjmą i co ja tam będę robił. Namówił mnie do uczestnictwa znajomy Piotrek z Celtyckich Smaków. Jak widzicie ma siłę sprawczą czego dowodzi moja obecność na zlocie i ta relacja. Ale zacznijmy od początku. Bardzo nieśmiało i powoli dodałem się do wydarzenia. Podczas rozmów przed zlotem coraz bardziej utwierdzałem się w przekonaniu, że muszę tam być. Tutaj pragnę podziękować na wstępie Piotrowi Sabale, Michałowi Bałazy, Krzysztofowi Gawlikowi, Adamowi Golikowi, Zbyszkowi Kopyckiemu, oraz Małgorzacie Stach bo jak się dowiedziałem była inicjatorką pierwszych spotkań, za wspaniałą organizację oraz super imprezę.

Brać Kucharska spotkała się po raz trzeci tym razem impreza odbyła się w Zakopanem a dokładnie w Nosalowym Dworze. Kuchnią tutaj dowodzi Piotr Sabala, który wraz ze swoim Dream Team Sabala stanął na wysokości zadania. Muszę przyznać, że Piotrowi także pomagali organizatorzy. Zacznijmy od przygotowań które ruszyły już w styczniu, w lutym potwierdzono termin zlotu na 6 marca. Impreza tego typu to niełatwa rzecz, a logistycznie to koszmar dla organizatora, tutaj dla chłopaków bije pokłony bo wiem jak ciężką pracę wykonali.

No to zaczynamy.

6 marca przywitał mnie piękna pogodą choć na polu szalał Halny to pogoda była bardzo przyjemna

20160306_082138

Wyruszyłem na zlot o godzinie 8:30

20160305_083242

Do Zakopanego dotarłem około godziny 10,

20160302_142200

a na miejscu w Nosalowym Dworze byłem już 15 minut później

20160305_114037

Przekroczyłem bramy hotelu

20160305_113400

A tam praca wre

20160306_103337

Przygotowywanie stołów i sali. Rozebrałem się i zabrałem się do pomocy. Od kilku dni trwały przygotowania. Zarówno na kuchni jak i na sali trwała walka z czasem. Wszystko musi być gotowe na 14 kiedy to oficjalnie rozpoczyna się Zlot. Każde ręce do pomocy na wagę złota.

20160306_111131

Sala zaczyna przypominać gotową na bankiet, w pewnym momencie muzycy także dołączyli ze swoim sprzętem

20160306_115312

Sala już prawie gotowa, więc my możemy wybrać się za kulisy czyli idziemy do kuchni. Tutaj ruch chyba większy niż na Krupówkach w szczycie sezonu.

20160306_114130

Chef Krzysztof Gawlik ma wszystko pod kontrolą, tutaj nie ma zbędnych ludzi, tutaj nie ma zbędnych ruchów. Każdy ma swoje zadanie i wykonuje je perfekcyjnie.

20160306_113234

W dolnej kuchni prace trwały nad zimną płytą,a dwa piętra wyżej kuchnia była także pod pełna parą. (hotel Nosalowy Dwór ma kilka kuchni i oprócz naszego zlotu na obiekcie było ponad 500 osób które trzeba wykarmić)

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Mnie burczało w brzuchu i nie powiem udało mi się zanim inni spróbowali podkraść odrobinę flaków

20160306_105708

Jak do takich potrwa podchodzę jak pies do jeża, to te flaki mi smakowały i to bardzo, nie musiałem nic doprawiać, a mięso w środku nie było rozgotowane, ani za twarde, było w sam raz. Na stołach czekały mięsa które były już wstępnie przygotowane, a w piecu konwekcyjnym dochodził udziec wołowy.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Wróćmy na dół, gdzie powoli półmiski napełniały się wędlinami i serami

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Praca wre, nie ma nerwów każdy wie co ma robić. Tak wygląda praca dobrego zespołu na kuchni, a co za tym idzie tak powstaje jakość i  smak. Widać tutaj pełny profesjonalizm i nikt nie wychodzi przed szereg każdy skupia się na swojej sekcji

20160306_113227

Półmiski są zdobione, moje ślinianki pracują pełną parą. Nie tylko wędliny ale i sery czekały na swoją kolej

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

No dobra uciekamy z kuchni bo robota jest i trzeba pomóc

Jest około 12  w południe pierwsi wystawcy się ustawili

20160306_103426

a inni szukają miejsca dla siebie

20160306_103436

Korytarz gdzie ma być wystawione jedzenie i wystawcy wygląda na razie tak

20160306_103552

ale praca wre zdążymy ze wszystkim. Powoli stoły zapełniają się jedzeniem

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Pojawiły się także napitki

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Nie było by imprezy bez czegoś słodkiego także tutaj zespół Chefa Piotra Sabali stanął na wysokości zadania

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Żeby nie było w czasie pracy także, były chwile luźniejsze. Ludzie tutaj wszystko wykonywali z pasją, tylko ci paparazzi wszędzie zaglądali

20160306_115256

Pojawiły się pierwsze wpisy w księdze pamiątkowej

20160306_114213Powoli można odkładać narzędzia do torby podróżnej

20160306_114249

Wszak każdy szanujący się chef kuchni posiada swój zestaw podróżny.

Wszystko już gotowe można na chwilę sobie odpocząć

20160306_140424

Powoli zaczynają się schodzić goście, a wszystko zapięte na ostatni guzik.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Posilamy się przed oficjalnym rozpoczęciem imprezy, i zasiadamy do stołów

20160306_142552

Jako że byłem pierwszy raz i znałem tylko jedną osobę, to nie wiedziałem gdzie siąść i z kim. Chłopaki ze Świętokrzyskiego mnie przygarnęli za co im bardzo dziękuję. Ogólnie czułem się jakbym był u siebie w domu, pomimo, że byłem nowym narybkiem. Ja sobie gotuję w domu i dzielę się przepisami z Wami drodzy czytelnicy, a większość zebranych na co dzień gotuje Wam wspaniałe potrawy. Byli też przedstawiciele firm, które pomogły w organizacji zlotu i nie tylko. Wszystkich tutaj na sali łączy jedno wielka pasja do gotowania. Imprezę rozpoczął i prowadził chef Michał Bałazy, który doskonale się czuje w roli prowadzącego, jak i przy kuchni.

 

20160306_171225

Podczas imprezy okazało się że jeden z gości chef Wiesław Ambros obchodzi 50 lecie pracy oraz swoje urodziny. Organizatorzy przygotowali dla niego niespodziankę

20160306_171808

Cała sala odśpiewała gromkie sto lat solenizantowi oraz wręczono mu pamiątkowy puchar

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

a na końcu tradycyjnie solenizant z wielką wprawą podzielił tort pomiędzy gości.

20160306_172051

To nie jedyna niespodzianka tego dnia po kilku chwilach na salę wjechał ogromny udziec wołowy który był także jedną z niespodzianek.

20160306_180025

Były także pamiątkowe zdjęcia a wśród nich między innymi to zdjęcie

20160306_151917

a na nim chefowie Robert Sowa, Piotr Sabala, Krzysztof Gawlik i dziewczyny z ekipy chefa Sabali.

Dawno nie byłem na tak wyjątkowej imprezie tutaj nie było czegoś takiego jak na innych spotkaniach, ci co się znają są obok siebie i rozmawiają tylko ze sobą, nie było sztywno. Nikt krzywo na ciebie nie patrzył, a ludzie integrowali się. Nikt nie zadzierał nosa wszyscy bawili się bardzo dobrze

20160306_144255

Dodatkową atrakcją był pokaz live cooking, który odbył się dzięki Kuchniom Świata które przywiozły ze sobą spora porcję owoców morza. W tym takie ryby jak żabnica, oraz inne owoce morza jak langusty i inne

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Zlot Braci Kucharskiej pod Nosalem, dla mnie osobiście był wyjątkowym przeżyciem i ucieczką od szarej codzienności i zmagań z ciężką depresją. Tak walczę z nią i czasem przegrywam, czasem wygrywam, a tutaj dzięki tak naprawdę przypadkowi poznałem wielu wspaniałych ludzi. To nie jest przypadkowa znajomość bo mam nadzieje, że uda się z cała bracią kucharską spotkać za niedługo. Poznałem na tym zlocie wybitnych szefów kuchni mogłem sobie z nimi porozmawiać. Udało mi się zamienić kilka słów między innymi z szefem Robertem Sową, Teo Vafidisem czy Wiesławem Ambrosem.

20160306_111314

Jestem wdzięczny za przyjecie mnie do tego szacownego grona, rodziny bo tak naprawdę można było się poczuć jak na wielkim rodzinnym pikniku.

Chciałbym podziękować Piotrowi z Celtyckich Smaków, że mnie namówił na ten zlot, no i za kiszone śledzie.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Bardzo chciałbym podziękować organizatorom Piotrowi Sabale, Michałowi Bałazy, Zbyszkowi Kopyckiemu, Krzysztofowi Gawlikowi, Adamowi Golikowi i innym za tak serdeczne przyjęcie i super imprezę. Chefowi Wiesławowi Ambrosowi chciałbym życzyć kolejnych lat z nami i dobrym smakiem.

Na koniec nie był bym sobą jakbym nie napisał co jadłem.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Otóż udało mi się spróbować wszystkiego co zostało przygotowane przez Chefów. Dania na ciepło były bardzo smaczne, wędliny oraz sery pochodziły od lokalnych dystrybutorów i chciałbym, aby takie rzeczy serwowano wszędzie. Niestety Zakopane nie jest idealnym miejscem do jedzenia, to to co zostało zaserwowane przez organizatorów przykrywa wszelkie niesmaki jakie serwuje lokalna gastronomia na Krupówkach. Widac światełko w tunelu, a w Nosalowym Dworze pod wodza Piotra Sabali można naprawdę dobre rzeczy zjeść.

Miałem także okazje ponownie spróbować ślimaków od Snails Garden. Moja porcja ślimaków i kawioru czeka na pozostałe składniki. Wkrótce pochwalę się Wam moją wariacją na ten temat i przepisem. Trzymajcie kciuki by wyszedł smaczny.

20160306_133936

Podsumowując jeden 6 marca był dniem którego potrzebowałem. Był dniem w którym poznałem co to fajna atmosfera na imprezie, znów poczułem się jak człowiek. Było naprawdę super i wspaniałe towarzystwo. Nie mogę doczekać się kolejnych spotkań i fajnych znajomych. Bardzo dziękuję (kolejny raz to piszę bo jest za co) za wspaniałe przyjęcie mnie w poczet Braci Kucharskiej. Żałuję, że nie mogłem zostać do końca bo świetnie się bawiłem z Wami.  Wspomnienia zostaną ze mną na długo i pozwolą mi na lepsze spojrzenie w przyszłość.

20160306_195441

Impreza bardzo udana. Dziękuję

Na koniec jeszcze jedna ważna rzecz wklejam post z profilu Chefa Sabali, który pamiętał o wszystkich, bez których nie było by tej imprezy o jego zespole i współpracownikach, o których mówi się Dream Team Sabala

Opublikowany przez Piotr Sabala na 7 marca 2016

 

I jeszcze pamiątkowe wspólne zdjęcie autorstwa mojego imiennika Stanisława Romka z Kuchennych Wariacji

12803164_1255373197810793_6406473110528743528_n

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i do zobaczenia wkrótce.

Stanisław | DJ Gotuje

P.S. na koniec galeria zdjęć

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

 

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.



Przeczytaj inne:
Jako że wczoraj mnie trzymała chandra postanowilem

Odwiedzić kulinarny raj EDO Fusion dziś Szef Kuchni Tomasz Stanek  polecił mi na zle samopoczucie wyśmienita wietnamska zupę Po oraz...

Skoro dzis 13 dzień miesiąca może coś z drobiu

Tak sobie pomyślałem coś bym zjadła szybki przepis na kurczaka kurczak piwo czosnek przyprawy Kupujemy kurczaka, zakładam że mamy już...

Zamknij