a w między czasie …

Marynuje sie już karp na święta puszcza soki i potem do zamrażarki idzie

a więc do marynaty będzie nam potrzebne

  • karp szt 1
  • ząbek czosnku
  • 3 duże cebule
  • 3 cytryny
  • majeranek
  • gałązka rozmarynu

przygotowanie

Karpia patroszymy i odkrawamy płetwy, głowę, ogon. Nacieramy mięso karpia czosnkiem. Na dnie pojemnika układamy warstwami cebulę pokrojoną w grubą kostkę tak samo kroimy cytrynę i układamy. Kroimy karpia w dzwonka i układamy na spodniej warstwie cebuli i  cytryn. Posypujemy majerankiem i kładziemy gałązkę rozmarynu. Przykrywamy kolejną warstwą cebuli i cytryn po czym układamy znów rybę posypując majerankiem na koniec przykrywamy karpia ostatnią warstwą rozmarynu, cebuli, cytryn. Odstawiamy zamknięty pojemnik na około godzinę do lodówki. na koniec zamrażamy na kilka dni aż do wigilii kiedy po rozmrożeniu smażymy w panierce.

W między czasie przygotowuje jeszcze coś z mięsa

a co to będzie to jutro podam nazwę i przepis jest to potrawa rodem ze śląska którą kocham. Także przygotowują się składniki do pasztetu;)

Polecam odwiedzanie lub subskrypcje na Twitterze lub Facebooku. 

Smacznego życzy DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Brzoskwinie w sosie z amarantusa

Amarantus jest uważany za pradawne zboże i towarzyszy człowiekowi od dawna. Dlaczego sie tym zainteresowałem? Pyskówka przeglądała internet i znalazła...

W ogniu piekielnym gotowana potrawa czyli tradycyjne pieczonki

Jak zdążyliście się zorientować z wpisów na naszych kanałach społecznościowych (Facebook, Twitter) mieliśmy gości. Postanowiłem odkurzyć mój garnek na pieczonki...

Zamknij