Idealna na rozgrzewkę podczas złotej polskiej jesieni

Tak jak w temacie dziś na tapecie zupa która powstała z darów jesieni czyli głównymi składnikami są Kartofle/pyry/ziemniaki, ale nie tylko jest to bardzo syta zupa która posiada w sobie wiele walorów smakowych. Kartoflanka jest jedną z moich ulubionych zup z dzieciństwa tak jak krytyk wielki Ego z Ratatuja jedząc tą zupę cofam sie myślami do dzieciństwa gdzie moja mama i babcia oraz zmarła już kilka lat temu ciocia Wacława mnie raczyły tą kompozycją smaków jesieni.

Kartoflanka bo to o niej mowa jest zupą ogólnopolską ale mnie się ona kojarzy z wyjazdami do rodziny na Śląsk. Zupa jest na pierwszy rzut oka banalnie prosta kroimy składniki wrzucamy do gara i wio ale przepis podam za chwile. Najpierw składniki

Przepis na Kartoflankę – stopień trudności – średni

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 średni seler korzeń
  • 1 kg kości na wywar
  • 200g boczku i mąka do zasmażki
  • 2 średnie cebule
  • 20g suszonych grzybów szlachetnych
  • liść laurowy,ziele angielskie bulion
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz wedle uznania 

Przygotowanie

Rozpoczynamy od pokrojenia składników warzywnych w kostkę i stawiamy wywar z kości z dodatkiem bulionu, ziela angielskiego i liści laurowych. Po zagotowaniu wywaru wyjmujemy ziele angielskie, liście laurowe oraz kości. Z kości oddzielamy resztki pozostałego mięsa które kroimy drobno i wrzucamy do wywaru. zaczynamy od wrzucania najtwardszych warzyw które będą sie najdłużej gotowały aby nasza zupa nie rozgotowała się. Dodajemy po kolei marchew, pietruszkę, seler po 10 minutach dodajemy ziemniaki. W między czasie dodajemy pokruszone grzyby, sól pieprz. Gotujemy aż do momentu aż warzywa zmiękną. Robimy zasmażkę smażymy najpierw boczek z cebulą a potem dodajemy mąkę po zrobieniu zasmażki dodajemy ją do zupy i gotowe do spożycia po 5 minutach gotowania na wolnym ogniu smacznego

a tak sie prezentuje w mojej ulubionej miseczce kamionkowej

Smacznego i pozdrawiam

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Po Godzinach czyli piwo robione z pasją od Browar Amber

W życiu człowieka przychodzi taki moment że ma dość byle jakości i zaczyna szukać czegoś innego. Czegoś smacznego dobrej jakości,...

Klasyczna niedzielna śląska surówka do obiadu, czyli modra kapusta!

We wcześniejszych wpisach znajdziecie jak zrobić roladę, jak zrobić kluski śląskie, więc teraz przyszedł czas na modrą kapustę. Surówka ta...

Zamknij