Jest takie miejsce na mapie Podhala gdzie rozbójnik Rumcjas dobrze gotuje

Jest takie miejsce na mapie Podhala gdzie rozbójnik Rumcjas dobrze gotuje

Bar Rumcajs w Nowym Targu jest to legendarny lokal ze swoją renomą. Mieści się przy ulicy ogrodowej tuz naprzeciwko targu, który odbywa się w czwartki i soboty, a z którego Nowy Targ słynie. Jeśli zapytacie kogokolwiek na ulicy o Rumcajsa będąc w Nowym Targu zaraz poprowadzą do tego lokalu. Co do jedzenia i jak smakuje, to Was najbardziej interesuje drodzy czytelnicy, już się z wami dzielę.

Zapraszam do lektury

Jak głosi miejska legenda, być w Nowym Targu i nie spróbować jadła od Rumcajsa to jak być w Rzymie i papieża nie widzieć. Cos w tym jest bo lokal od godziny 12 popołudniu okupują tłumy. Stoliki wypełnione są praktycznie przez cały czas w 80%. Nie ma w tym lokalu czasu aby sobie posiedzieć i po delektować się przysłowiową kawą, ponieważ ludzie pytają się czy mogą się dosiąść do stolika i z zjeść z nami swój posiłek.

IMG_4579

Skąd taka frekwencja pewnie się zastanawiacie? Postaram się wam zaraz wyjaśnić. A tak wygląda Rumcajs według Street View


Wyświetl większą mapę
Zacznijmy od menu

IMG_4565

Jak widać na zdjęciu w oryginalny sposób zrobione prawie jak za PRL. Codziennie jest inne bogate i urozmaicone, są tutaj stałe pozycje śniadaniowe, które są zmieniane po godzinie 12 na obiadowe menu.

Ja jako zapalony żurkożerca wziąłem sobie zamówiłem żurek, oraz de volaille z frytkami i ogórkami kiszonymi, a że byłem z osobą towarzysząca trafił się jeszcze brizol z cebulką 🙂

Zacznijmy od żurku

IMG_4560

 

Jak widać na załączonym zdjęciu żurek jest pokaźną porcja około 1l zupy lub więcej ze sporym wkładem, nie jest to żurek myśliwski czyli sama woda z kawałkiem jajka. Sam żurek jako taki jest bardzo stonowany i smaczny nie jest za kwaśny nie jest słodki (tak zdarzyło mi się zjeść takie coś). Zupa robiona jest ze świeżych produktów i ma smaczną bazę co nadaje charakter każdej zupie. Bogaty w majeranek, dużo ziemniaków w kostkę pokrojonych, kiełbasy i jajka spowodowało, że aby zjeść drugie danie musiałem poddać się w połowie

IMG_4577

 

Zupa jest bardzo smaczna, ogólnie znam ten lokal od dawna i zapomniałem, o zwyczaju stałych klientów którzy zamawiają po pół porcji 😉

Jako że jest bar szybkiej obsługi więc zaraz posiłki są gotowe, nie znaczy to że są to jakieś pół produkty z mrożonki, czy garmażerki przemysłowej. Wszystko świeże i smaczne. Wywołano mnie po drugie dania, tutaj muszę wspomnieć o obsłudze i Krzysztofie który jest współwłaścicielem lokalu i doskonałym logistykiem. Dokładnie wie kto gdzie jak zamawiał i co. Nie ma pomyłek, mimo że kuchnia pracuje jak mała fabryka jedzenia.

Wracamy do jedzenia

IMG_4568

 

Kotlet de volaille jest doskonale zrobiony nic z niego nie wypływa a panierka jest chrupiąca nie przypalona. środek wypełniony był serem, ja przyzwyczajony jestem do masła, ale taka forma tez mi bardzo odpowiada.

IMG_4573

Sam kurczak bardzo soczysty i dobrze doprawiony. Frytki jak widać na zdjęciach są złocistego koloru i są naprawdę smaczne, nie czuć że są z mrożonki przemysłowej. Co najważniejsze we frytkach są smażone na świeżym oleju stąd ten smak, a w lokalu nie czuć starego oleju. Ogórki kiszone są tajemnicą zakładu, ale od lat mają chyba jednego dostawcę, który dostarcza im bardzo smaczne ogórki, którymi mogę zajadać się codziennie.

Brizol z cebulką tutaj tez było smacznie

IMG_4561

 

Skosztowałem sobie mięsa, którego naprawdę nie żałują nam w tym lokalu, na zdjęciach widać to dobitnie na zdjęciach. Brizol dobrze wypieczony i soczysty nie spalony czy nie dopieczony, idealnie jak dla mnie obrobiony termicznie

IMG_4563

 

Czuć że to wołowina a nie jakiś pies zmielony razem z budą. Cebulka jest jak i sam brizol nie przeciągnięta i mamlata, ale lekko przyrumieniona i czuć że coś gryziemy. Frytki opisywałem powyżej. Surówki są soczyste dobrze przyprawione nie zleżałe, tutaj w tym lokalu nie ma co zleżeć się przy takim obrocie.

Podsumowując

Lokal bardzo popularny, tani i smacznie gotujący. Legendarny i każdy mieszkaniec Nowego Targu wie gdzie on jest, mimo tego, że jest daleko od głównych szlaków komunikacyjnych ma zadziwiająca frekwencję. Latami pracowali na swoją pozycje i jest to jeden z lokali który można w ciemno polecić. Ja znam ten lokal od ponad 6 lat i jak tylko mam się stołować w Nowym Targu idę do Rumcajsa. Ostatnio nie było mnie tam prawie 2 lata, ale nic smakowo sie nie zmieniło ani cenowo. Inni podnieśli ceny tutaj pozostały bez zmian. Jak tylko znów będę miał okazje to zawitam do tego lokalu a Was drodzy czytelnicy serdecznie namawiam do odwiedzin Rumcajsa i przeżycia czegoś niesamowitego jak obcy ludzie dosiadają się do siebie i jedza w sympatycznej atmosferze.

Pozdrawiam Was Smacznie i słonecznie choć deszcz pada.

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
Mało sie działo u nas na stronie ale nie w kuchni

W weekend w końcu znajde czas i opisze kilka rzeczy które przeżyłem w ostanim tygodniu między innymi relacja z targów...

Sałatka warzywna śródziemnomorsko-góralska by DJ Gotuje

Wcześniej został dodany wpis o sosie winegret, a za nim poszedłem dalej i zrobiłem sobie sałatkę na wzór śródziemnomorski.

Zamknij