Kasza jaglana z daktylami i orzechami

Kasza jaglana z daktylami i orzechami

Kolejnym deserem, jakim chciałbym się z wami podzielić drodzy czytelnicy, jest deser na bazie kaszy jaglanej.

O zaletach kaszy jaglanej będzie pisała Pyskówka, a ja skupię się na przepisie 🙂

Co będzie nam potrzebne?

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 80g daktyli
  • Łyżeczka masła
  • Cynamon, mielony imbir, sól
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Łyżeczka mielonej papryki
  • 50g orzechów
  • Łyżka miodu

Jak to robimy:

Do garnka wlewamy około 2 szklanek wody, doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącej wody wrzucamy kasze jaglaną i zmniejszamy ogień. Dodajemy drobno posiekane daktyle, łyżeczkę masła, cynamon, imbir mielony,ł yżeczkę soku z cytryny i słodkiej papryki mielonej.

Gotujemy około 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.

Po ugotowaniu, podając, posypujemy orzechami.

Jest to kolejny przepis znaleziony przez Pyskówkę i zmodyfikowany przez nas z braku oryginalnych składników. W oryginalnym przepisie użyte są figi i orzechy nerkowca, my użyliśmy orzech laskowy i włoski . Autor przepisu poleca z gorąca kawą, do czego i my namawiamy.

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje z ekipą



Przeczytaj inne:
Tosty dobre na wszystko…

Każdy z nas tak czasem ma. Siedzi sobie spokojnie, a tu nagle ding dong, dzwonek do drzwi, niespodziewani goście. A...

Pasta serowa z sardynkami

Dziś Wielki Piątek - dzień, kiedy część z nas pości i nie jada mięsa. Dla mnie jest to najgorszy dzień w...

Zamknij