Konfitura z arbuza

Konfitura z arbuza

Wakacje w pełni, a co się z tym wiąże i sezon na arbuzy. Aby zatrzymać smak arbuza na jesień, proponuje konfiturę z arbuza.

Co nam będzie potrzebne:

  • Arbuz 1kg
  • 75 dkg cukru
  • Laska wanilii – wyłuskać nasionka
Jak to robimy:

Arbuza obieramy ze skóry oraz kroimy w grubą kostkę i pozbawiamy pestek. Tak przygotowanego arbuza odstawiamy do rondla. Posypujemy go cukrem i odstawiamy na 3 godziny. Po 3 godzinach zaczynamy smażyć na małym ogniu, w połowie wrzucamy laskę wanilii. Po skończeniu smażenia wyrzucamy wanilię.

Gdy arbuz stanie się przeźroczysty przekładamy gorący do słoików. Studzimy je dnem do dołu położone na ściereczkach. Podczas stygnięcia pod koniec obracamy do góry dnem.

Ważne – po około 6 miesiącach nasza konfitura zmienia postać ze stałej w płynną, co można wykorzystać  przy robieniu koktajli.

Konfitura z arbuza może nam posłużyć jako baza do galaretki – dodać dwie łyżki żelatyny i zagrzać z 1/2 szklanki wody. Ostudzić, rozlać do pucharków. Może nam posłużyć również jako smarowidło do ciastek i tortów.

Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje



Przeczytaj inne:
“Chleba naszego powszedniego…” Wypiekanie chleba

W naszej wędrówce w poszukiwaniu idealnego chleba poznaliśmy co to drożdże, z jakich zbóż powstaje, jakie  są mąki, co to...

Quo vadis Burger Kingu…

Do smaków mojej młodości można zaliczyć niewątpliwie Burger Kinga i potrójnego Whoppera. Tak było przez kilka lat, aż ze względów...

Zamknij