Krem z brokułów a la DJ Gotuje

Krem z brokułów a la DJ Gotuje

Krem z brokułów. Jedno z tych warzyw, które po szpinaku gryzą w zęby młodzież. Brokuł jako warzywo jest uprawiany w Europie głównie w Polsce oraz Anglii, Włoszech, Hiszpanii i Francji. Postanowiłem przy okazji wizyty dobrych znajomych zrobić coś nowego w mojej kuchni i przełamać się do tego warzywa.

Zapraszam po przepis.

Jak już wspomniałem – brokuły są zdrowym i wartościowym warzywem. Polska jest jednym z głównych dostawców tej kapustowatej rośliny. Warzywo to możemy podawać na różne sposoby. Mnie najbardziej smakowało jako dodatek do drugiego dania, w sosie beszamelowym gotowane na parze. Palce lizać. Dziś postanowiłem podzielić się przepisem na krem z brokułów.

Co nam będzie potrzebne:

  • 2 duże kwiaty brokułu
  • 1/2 kilograma ziemniaków
  • Ser topiony złoty ementaler
  • Kostka masła
  • Kilka łyżek śmietany
  • Około 2l bulionu (warzywnego, rosołu)
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • 1/2 pieczywa pszennego na grzanki

IMG_4662

 

Jak to robimy:

IMG_4664

Łodygę oraz kwiaty brokułu i ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z bulionem.

IMG_4657

Gotujemy, aż warzywa zmiękną i dodajemy serek. Jak już roztopi się nam ser, dodajemy pół kostki masła i wrzucamy do blendera.  Miksujemy wszystko na gładko.

IMG_4666

W miedzy czasie robimy sobie grzanki (Przepis na grzanki jest zamieszczony tutaj: Zupa Serowa). Podajemy w miseczce zupę udekorowaną śmietaną oraz osobno grzanki.

IMG_4671IMG_4669Pozdrawiam i Smacznego

DJ Gotuje  



Przeczytaj inne:
Zupa PHO i niespodzianka szefa kuchni Bulgogin wolowe

Jako stały bywalec zaprzyjaźnionej restauracji EDO Fusion postanowiłem ich znów odwiedzić spróbować co mają dobrego. Niniejszą recenzję możecie potraktować jako...

Sałatka z kurczakiem w panierce panko, czyli po mojemu :)

Gdy siedziałem dziś na Twitterze i czułem głód do ruszenia się do kuchni zainspirował mnie Tomasz Skory. I tak o...

Zamknij